HITNO SE OGLASILA NARODNA BANKA SRBIJE: Ovo je saopšteno
NBS, Foto: Stefan Jokić

VAŽNO

HITNO SE OGLASILA NARODNA BANKA SRBIJE: Ovo je saopšteno

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 403 miliona evra)

Objavljeno: 12:06h

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju juna ove godine iznosile su 14 milijardi i 775,7 miliona evra i bile su za 872,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je danas NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 11,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 613,9 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 403 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u junu dodatno je uticala neto prodaja državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanje deviznim rezervama, donacije i drugi osnovi (ukupno u neto iznosu 314,3 miliona evra), kao i neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (264,2 miliona evra).

1 / 4 Foto: Printscreen

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita, kao i po drugim osnovima (ukupno 206,8 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u junu bio je pozitivan u neto iznosu od 97,4 miliona evra, prevashodno po osnovu jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu, navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 916 miliona evra i bio je za 150,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,29 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, a od početka godine za 0,2 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 405 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,79 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.