AKO DUGUJETE NEKOME, CRNO VAM SE PIŠE: Uterivači dugova uskoro naplaćuju dugovanja građana!
Foto: Petar Lazović

LOŠA VEST

AKO DUGUJETE NEKOME, CRNO VAM SE PIŠE: Uterivači dugova uskoro naplaćuju dugovanja građana!

Narodna banka Srbije je formirala radnu grupu koja treba da izradi propis po kome će i fondovi i agencije moći pored dugova firmi da otkupljuju i kredite koje ne mogu da otplate građani
Objavljeno:

Narodna banka Srbije blizu odluke o prodaji dugovanja građana fondovima i agencijama. Formirana radna grupa u NBS koja će izraditi propis po ugledu na EU.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kada banka proda obaveze klijenta koji ne može da otplaćuje kredit, obično je to po ceni koja se kreće od 10 do maksimalno 30 odsto od vrednosti duga. Time čisti svoje bilanse. Fond ili agencija ide u dalju naplatu.

Narodna banka Srbije je formirala radnu grupu koja treba da izradi propis po kome će i fondovi i agencije moći pored dugova firmi da otkupljuju i kredite koje ne mogu da otplate građani.

Pritisak već duže postoji i od ovih institucija, ali i od samih banaka, koje bi se na taj način rasteretile, pišu Večernje novosti. Građani, s druge strane strepe poučeni dosadašnjim iskustvom sa uterivačima, ali kako kažu u centralnoj banci, sve će se učiniti da dužnici ne budu dovedeni u nepovoljniji položaj od onog u kome bi bili da njihovi dugovi nisu preneti u fondove i agencije. Propis se izrađuje po ugledu na regulativu koja važi i u EU uz nadzor NBS."

foto: Shutterstock

Te institucije će svakako biti obveznici primene propisa o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je na snazi već šest godina. Dok se ne stvore uslovi za prelazak na nove propise, samo će banke i dalje moći da otkupljuju loše kredite stanovništva”, kažu u NBS. To znači da će najranije polovinom ove godine da se razmatra regulativa, a do kraja 2017. bi došlo do njene primene. Pitanje je zbog čega su toliko primamljivi fondovima i agencijama dugovi za kredite građana, koji su tek petina kredita koje ne vraćaju firme. “Čudno je što se su zainteresovali za obaveze stanovništva, a ne firmi od kojih mogu da naplate imovinu, pre svega nekretnine ili da dođu do povezanih preduzeća koji su pravo obezbeđenje kredita”, kaže Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. “Građani su dobri dužnici i kada ne otplaćuju rate, uglavnom jer ostanu bez posla ili se dogodi neka tragedija u porodici, pa izgube primanja, a naslede dugove. U Evropi, a i regionu, fondovi i agencije za otkup nenaplativih potraživanja od banaka fokusirani su na preduzeća - dužnike. Naravno, i mi ćemo morati da uvedemo lični bankrot, ali uz mogućnost da građanin raspolaže delom svojih primanja”, kaže on.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.