OVO SE ZOVE MONOPOL NA SRPSKOM TRŽIŠTU: Win Win, Alti, Prointer - sve u rukama jednog čoveka!
Foto: Profimedia

kako je to moguće?

OVO SE ZOVE MONOPOL NA SRPSKOM TRŽIŠTU: Win Win, Alti, Prointer - sve u rukama jednog čoveka!

Iz Komisije je danas saopšteno da su pokrenuli postupak ispitivanja neprijavljene, a realizovane, koncetracije na tržištu
Objavljeno:

Položaj ove kompanije najbolje se može videti iz podatka da je tokom 2012. Prointer pobedio na jednom, a 2016. na 150 tendera - od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

Za samo prva tri radna dana 2017. Prointer je pobedio na tri tendera koje su raspisali Grad Beograd, GSP Beograd i JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Ukupna vrednost ovih tendera je blizu 20 miliona dinara.

Sa sve većim brojem poslova rastu i prihodi ove kompanije.

Prointer je 2012. imao prihod od 73 miliona dinara, 2013. blizu 400 miliona, a prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju u 2015. veći od 2,5 milijardi dinara.

foto: Thinkstock

Šira javnost prvi put je saznala za Prointer sredinom 2015, nakon sporne javne nabavke informacionog sistema za potrebe Elektroprivrede Srbije. Prema pisanju Blica, EPS je tada od Prointera kupio softver koji je plaćen sedam miliona evra, a nikada nije primenjen zbog nekompatibilnosti s postojećim sistemima.

Saradnja s EPS-om je, prema istraživanju Insajdera, ipak nastavljena, pa je na jednom od poslednjih tendera ova kompanija dobila posao održavanja i unapređenja sistema za obračun i naplatu električne energije u tehničkim centrima Novi Sad i Niš, vredan oko 60 miliona dinara. Ova nabavka je sprovedena pregovaračkim postupkom bez objavljivanja poziva drugim kompanijama za podnošenje ponuda.

Tokom prošle godine Prointer je dobijao poslove i putem centralizovanih nabaki EPS-a, i to barem u dva slučaja kao jedini ponuđač.

Ko je Slobodan Kvrgić

Od 2013. Prointer je u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića, bivšeg vlasnika kompanije Eurosalon fabrika, čiji je vlasnik od 2014. Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Kvrgić je vlasnik ili suvlasnik preduzeća Proiner System, Prointer Web, Halcom Prointer, Iskratel Prointer.

U kompaniji Energosoft iz Novog Sada, koja se takođe bavi informacionim sistemima, Kvrgić je direktor.

Godine 2015. osnovana je i kompanija Prointer doo Banjaluka, čiji je suvlasnik beogradski Prointer IT Solutions Services, odnosno Slobodan Kvrgić.

Zanimljivo je da je Prointer u firmu iz Banjaluke uložio 307.000 dinara, a ona je za godinu dana poslovanja dobila poslove vredne više od tri miliona konvertibilnih maraka od preduzeća i državnih institucija u Republici Srpskoj.

DS i Nova stranka više puta su izneli tvrdnje da je IT tržište, vredno oko 10 milijardi dinara, predato u ruke jednog čoveka.

foto: Thinkstock

Pre dve godine su kritikovali odluku Komisije za zaštitu konkurencije da dozvoli Prointeru, sa zaradom od 47 miliona dinara, kupovinu polovine vlasništva u Altiju, čiji je obrt kapitala bio nekoliko milijardi.

Optužbe opozicionih stranka da poslovni uspeh Kvrgić duguje bliskim odnosima s premijerom, SNS je demantovao sopštenjem u kom se navodi da je reč o lažnoj aferi tadašnjeg predsednika DS-a Bojana Pajtića, koji, “umesto da bude na svom radnom mestu i radi 'nešto korisno' za građane Vojvodine, po Beogradu "širi laži i bahato troši narodne pare".

(Espreso.co.rs / Insajder)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.