icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

kako je to moguće?

OVO SE ZOVE MONOPOL NA SRPSKOM TRŽIŠTU: Win Win, Alti, Prointer - sve u rukama jednog čoveka!

Iz Komisije je danas saopšteno da su pokrenuli postupak ispitivanja neprijavljene, a realizovane, koncetracije na tržištu
Objavljeno: 06.01.2017. 15:15h
  • 16
foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Kompanija Prointer, u čijem su vlasništvu firma Alti i maloprodajni lanac računara i računarske opreme Win Win, spada u najveće kompanije u Srbiji na jednom od najbrže rastućih tržišta - informacionih tehnologija.

 

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

 

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak za ispitivanje monopolskog položaja kompanije Prointer na srpskom IT tržištu, ali tek nakon pitanja Insajdera da li je Prointeru odobrena kupovina 100 odsto imovine firme Alti.

 

ONA JE SRPSKA MAJKA HRABROST: Maja ima 35 godina, 10 dece i nikad ne kuka! (FOTO)

 

Komisija za zaštitu konkurencije pre dve godine je po hitnom postupku odobrila Prointeru kupovinu 50 odsto kompanije Alti, u čijem sastavu je jedan od najuspešnijih lanaca računarske opreme Win Win i zaključila da tim aranžmanom nije povređena konkurencija na tržištu.

 

U međuvremenu, kompanija Prointer je u junu ove godine kupila i preostalih 50 odsto u kompaniji Alti.

 

Na zahtev novinara Insajdera da nam dostave mišljenje u vezi s ovom kupovinom, Komisija za zaštitu konkurencije prvo je 22. decembra odgovorila da nije obaveštena o kupovini, ali da će ispitati navode iz našeg dopisa i preduzeti aktivnosti u skladu sa zakonom. Iz Komisije je danas saopšteno da su pokrenuli postupak ispitivanja neprijavljene, a realizovane, koncetracije na tržištu.

 

foto: Giphy

 

Vlasnik Prointera je Slobodan Kvrgić. Prema navodima predstavnika opozicionih stranaka, Kvrgić je blizak saradnik premijera i jedan od vodećih finansijera SNS-a. Premijer je s druge strane u intervjuu za KRIK rekao da uopšte ne poznaje vlasnika Prointera.

 

Kako je Prointer rastao

 

Na zvaničnom sajtu Prointera navodi se da je kompanija osnovana 2005. i da je za „kratak period postala vodeća kompanija na polju informacionih tehnologija“. Partnerske odnose s liderima na svetskom IT tržištu ističu kao prednost jer im to omogućava da „u potpunosti izađu u susret svim klijentima“. Navode i da su njihovi klijenti najveće domaće industrijske i komercijalne kompanije, kao i državna administracija i javna uprava.

 

Međutim, u posebnom odeljku među klijentima navode uglavnom najveće državne kompanije, poput Telekoma, EPS-a, Jugoimporta, Upravu carina i slične, dok je Delez jedini veliki klijent iz privatnog sektora.

 

Prema analizi Insajdera, kompanija Prointer beleži ogroman rast poslednjih godina, i to zahvaljujući sve većem broju poslova koje dobija od državnih preduzeća i institucija. Ova kompanija je u poslednje tri godine pobedila na oko 250 tendera, a tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijala jedan posao od države, odnosno od javnih i državnih preduzeća i institucija.

 

Pratite ESPRESO na VIBERU:
http://chats.viber.com/espreso
  • 16
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media

*/?>