RAČUN ZA STRUJU IDE PREKO 7.000 ZBOG KLIME! Iz EPS-a upozoravaju: Najskuplje plaćaju oni koji se hlade u OVOJ zoni
Ilustracija, Foto: Profimedia

RAČUN IDE PREKO 7.000 DINARA

RAČUN ZA STRUJU IDE PREKO 7.000 ZBOG KLIME! Iz EPS-a upozoravaju: Najskuplje plaćaju oni koji se hlade u OVOJ zoni

Poslednjih godina primetna je tendencija rasta potrošnje električne energije u distributivnom sistemu EPS tokom letnjih meseci

Objavljeno:

Otkako su počele vrućine, mnogi zaboravljaju da klima, kao TA peć i grejalice, guta kilovate i račun zbog toga tokom leta može da bude vrlo visok.

Pogotovo ako se zna da većina ovih rashladnih uređaja radi preko dana, kada je kilovat-sat električne energije četiri puta skuplji nego noću, piše Politika.

Kako izbeći previsoke račune za struju zbog klime?

U "EPS" za Politiku potvrđuju da kod pojedinačnih kupaca upotreba klima-uređaja u stanu može značajno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju. Na primer, visoko energetski efikasan klima-uređaj troši u proseku jedan kilovat-čas struje za jedan sat rada. U plavoj zoni po višoj tarifi to košta 9,61 dinar bez uračunatog PDV-a i akcize. Za 12 sati rada, račun raste na 115,32 dinara, a na mesečnom nivou na 3.459 dinara.

Kada se uračunaju akciza i PDV, ukupan mesečni trošak zbog rashlađivanja premašuje 4.400 dinara, upozoravaju u EPS-u.

Inače, u jednom tropskom danu klima-uređaji u Srbiji potroše 8,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je ravno proizvodnji od 13 miliona kilograma uglja.

Klima
foto: Profimedia

Kako bi smanjili račun za struju, EPS na svom sajtu daje posebna uputstva koja klima odgovara kojoj površini stana i apeluju da nije najvažnije kupiti što jeftiniji uređaj, već onaj koji najmanje troši, a dobro hladi.

Primera radi, klima dvanaestica mesečno troši od 30 do 40 kilovat-sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ako radi 10 sati, to je dodatnih od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, zelenoj tarifi to je od 1.920 do 2.560 dinara. Ako je potrošnja ušla u plavu zonu, rashlađivanje će koštati još više - od 2.800 dinara do 3.840 dinara.

Najskuplje će platiti oni koji se hlade u crvenoj zoni. Ako i njima klima radi 10 i više sati mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja ukoliko građani klime pale noći. Potrošnja klima-uređaja zavisi od snage, režima rada, starosti, ali i od toga da li je stan izolovan ili ne. Ako kuća nije izolovana, hlađenje će trajati znatno duže i račun će se povećavati.

Poslednjih godina primetna je tendencija rasta potrošnje električne energije u distributivnom sistemu EPS tokom letnjih meseci. Prema raspoloživim podacima, potrošnja u letnjim mesecima od 2007. godine do danas skoro je udvostručena, dok je u istom periodu razlika između maksimalne potrošnje u zimskim i letnjim mesecima praktično prepolovljena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.