ODLUČENO! Podižu se kamatne stope u JULU
Novac, Foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

spremite se

ODLUČENO! Podižu se kamatne stope u JULU


Trenutno ključna, referentna kamatna stopa ECB iznosi nula odsto, a kamatna stopa na depozite minus 0,5 odsto...

Objavljeno:

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je juče da će povećati kamatne stope prvi put od 2011. godine na sastanku sledećeg meseca.

Ovo će se zasigurno odraziti na rast euribora, kamate po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac i kamata koja utiče na kretanje rata na kredite i u Srbiji, i to pre svega stambene zajmove. Trenutno ključna, referentna kamatna stopa ECB iznosi nula odsto, a kamatna stopa na depozite minus 0,5 odsto. ECB je saopštila da namerava da podigne stope za 25 baznih poena i da će okončati svoj program kupovine obveznica 1. jula. Banka je takođe ostavila otvorena vrata za veće povećanje kamata i u septembru, jer pokušava da stavi pod kontrolu rastuću inflaciju. - Gledajući dalje unapred, Upravni savet očekuje da će u septembru ponovo podići ključne kamatne stope ECB - navodi se u saopštenju centralne banke. - Visoka inflacija je veliki izazov za sve nas. Cene su takođe snažnije porasle zbog obnovljenih uskih grla u snabdevanju i zbog oporavka domaće tražnje, posebno u sektoru usluga, kako se naša privreda ponovo otvara - rekla je predsednica ECB Кristin Lagard.

1 / 8 Foto: Profimedia

Šta to znači za Srbiju? Najavljeno zaoštravanje moneterane politike Evropske centralne banke u značajnoj meri će uticati i na građane Srbije zadužene kreditima u evro valuti, odnosno čije rate zavise od kretanje euribora, a takva je velika većina stambenih zajmova.

Bankari objašnjavaju da je visina euribora određena u značajnoj meri referentnom kamatnom stopom ECB, odnosno monetarnom politikom ECB i drugim faktorima kao npr. sentiment i očekivanja finansijskih tržišta. A upravo zbog ovih očekivanja finansijskih tržišta, uticalo je da, prvi put nakon sedam godina, vrednost šestomesečnog euribora iz minusa prešla u plus i sada iznosi 0,034 odsto. Ova kamata je početkom godine iznosila minus 0,55, a pre dva meseca minus 0,36 odsto. Za dužnike čija je kamata vezana za šestomesečni euribor ovo znači i povećanje mesečnih rata. Evo koliko mogu da skoče rate u junu Međutim, kada u julu ECB povećava svoje kamate za 0,25 odsto, kako je najavljeno, i ako u istom procentnu poraste i šestomesečni euribor pa onda iznosi 0,284 odsto, povećanje mesečnih rata moglo bi biti i veće. Na primeru stambenog kredita od 50.000 evra na 20 godina, čija je rata početkom godine bila 276 evra u julu bi skočila na 297 evra, što je povećanje od 21 evro. Na primeru kredita od 80.000 evra na 25 godina, rata je početkom godine bila 377 evra a u junu bi mogla da iznosi 412 evra, što je povećanje od 35 evra. Ova računica odnosi se samo na kredite vezane za šestomesečni euribor, a ne i na one koji zavise od tromesečnog eurobora, čija je vrednost i dalje u minusu, trenutno je minus 0,3 odsto. Međutim, nakon što ECB podigne sviju kamati, treba očekivati povećanje i tromesečnog euribora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.