NAJVEĆI PORESKI DUŽNICI, A RASIPNICI! Zastava oružje dala milion evra za mašine koje ne rade!
Foto: Fonet

gde je logika?

NAJVEĆI PORESKI DUŽNICI, A RASIPNICI! Zastava oružje dala milion evra za mašine koje ne rade!

Jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji "Zastava oružje" platila je više od milion evra za 24 polovne CNC mašine (mašine kojima upravlja računar) od kojih četvrtina ne radi i kojima je prosečna starost 20,5 godina – među kojima je i jedna stara čitavih pola veka – i koje imaju garantni rok od mesec dana, otkriva Pištaljka
Objavljeno:

Pištaljka je posle dve godine upornih zahteva uspela da dobije deo informacija o kupovini ovih mašina, koje je rukovodstvo ove državne fabrike pokušalo da sakrije od javnosti. Za informacije koje Pištaljka poslednje dve godine traži od "Zastava oružja", prošle godine zainteresovalo se i Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu, koje je u oktobru 2015. godine pokrenulo istragu o ovom slučaju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dokumenta o ovim nabavkama Pištaljka je, istražujući prijavu anonimnog uzbunjivača, tražila u vreme kada su se nabavke i sprovodile, a tek sada – kad se tužilaštvo uključilo u istragu – iz fabrike oružja su nam, umesto ugovora, dostavili informaciju o nabavkama. Informacija je nastala u oktobru 2015. godine na osnovu izveštaja komisije „koja je po nalogu NO (nadzornog odbora) i generalnog direktora ispitivala postupak javne nabavke“, piše u odgovoru "Zastava oružja".

foto: Fonet

U ovoj informaciji piše da je za kupljene mašine „do sada“ plaćeno 1.033.327 evra, iz čega se može zaključiti da "Zastava oružje" očekuje da će za polovne i neupotrebljive mašine dati još novca. Dve mašine – strug i oštrilica – su vraćene dobavljaču pošto od januara do septembra 2015. godine nisu radile ni jedan dan. Osim toga, jedna mašina ima "delimičnu funkciju", kako se navodi u informaciji, bez objašnjenja šta to tačno znači. Još jedna mašina se ne koristi jer ona, kako stoji u informaciji, fabrici nije ni bila potrebna.

Kupljene mašine u proseku su starije od 20 godina, a jedna je čak iz 1968. godine. Fabrika oružja je do sada samo za popravke ovih mašina platila 320.000 evra. Ugovori za nabavku nekih mašina su sklapani pošto su mašine stigle u fabriku, a neke su plaćane unapred u iznosu od 95 odsto iako je garantni rok od mesec dana mogao da ukaže na to da sa njima nije baš sve u redu.

Zastava oružje ima dovoljno novca da kupuje neispravne mašine i posle da plaća kazne kako bi prikrilo dokumenta o ovoj kupovini, ali nema dovoljno novca da plati poreze. Ovo preduzeće je jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji!

Ostatak teksta pročitajte na Pištaljka.rs

(Espreso.co.rs / Pištaljka.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.