ŠURE NAS KO MLADE MAJMUNE, I BEZ LUKSUZIRANJA PAPRENO! Izračunali smo koliko košta otići na MATURSKO VEČE U BG FOTO
Matura, Foto: Profimedia, Espreso

PA DA LI STE NORMALNI?

ŠURE NAS KO MLADE MAJMUNE, I BEZ LUKSUZIRANJA PAPRENO! Izračunali smo koliko košta otići na MATURSKO VEČE U BG FOTO

Šta mislite koliko košta jedno takvo veče, a da uzmemo u obzir i cene odeće, obuće, detalja, kao i prostora, posluženja i muzike?

Objavljeno:

Uveliko traje maj mesec, verovatno najznačajniji za buduće maturante i male i velike.

Osim što se vredno pripremaju za maturske i prijemne ispite kako bi upisali željenu školu ili fakultet, tu su i ozbiljne pripreme za matursko veče.

Događaj kao što je matursko veče retko ko propusti jer to veče važi za nešto što se pamti do kraja života. Osim toga, matursko veče na neki način predstavlja i odlazak u svet odraslih, pa se shodno tome i veliki i mali maturanti trude da izgledaju najelegantnije.

Maturske haljine, maturanti
foto: Profimedia

Međutim, šta mislite koliko košta jedno takvo veče, a da uzmemo u obzir i cene odeće, obuće, detalja, kao i prostora, posluženja i muzike?

Najskuplje su, svakako, večernje haljine, odela, obuća i sređivanje kod frizera, kozmetičara i šminkera, dok su cene same proslave u hotelima i restoranima u Beogradu od 6.300 dinara do 8.300 dinara. Osim toga, za matursko veče nastanu osim lepih uspomena i lepe fotografije, ali i to košta. Praksa je da se fotografije prodaju na licu mesta, a cene se kreću od 200 do najviše 250 dinara. Tu je i mogućnost zakazivanja personalnog fotografa kog možete angažovati po ceni od 50 evra pa do 150 evra.

1 / 4 Foto: Espreso

Kada govorimo o malim maturantima nije retka praksa da se oni ipak odlučuju za varijantu da matursko veče proslave u holu škole, svečanim salama u sklopu škole ili u fiskulturnoj sali, zavisi od veličine prostora i broja učenika. U svakom slučaju, ovo je dosta povoljnija varijanta za roditelje jer barem prostor ne moraju da plaćaju. Naravno, novac se posebno mora izdvojiti za piće i posluženje kao i dekoraciju prostora, angažman konobara i naravno ono što je neizostavno svakako je bend ili DJ koji su zaduženi za atmosferu te večeri.

Pored maturskog bala, tu je i maturska ekskurzija, koja je oko 250 evra, a ukoliko se radi o velikim maturantima tu je i apliciranje za fakultet i izlazak na prijemni ispit koji se plaća.

Svaka devojčica ili devojka to veče želi da izgleda najlepše moguće, reporteri portala Espreso obišli su nekoliko beogradskih butika i saznali koliko treba uložiti samo u spremanje za matursko veče.

Cene mature za devojke:

Haljina se u beogradskim buticima može naći od vrlo povoljnih cena pa do nezamislivo skupih komada. Cene se kreću od 3.500 dinara, pa sve do čak 50.000 dinara.

Obuća je nešto povoljnija, pa tako za cipele ili sandale treba izdvojiti od 1.500 dinara do 15.000 dinara.

Neizostavni deo autfita je svakako torbica, u Beogradu ima jako veliki izbor zanimljivih modela, a njihova cena se kreće od 2.000 dinara do 13.000 dinara.

Sada prelazimo na ulepšavanje. Podrazumeva se profesionalna šminka naročito za veliku maturu, u beogradskim salonima profesionalno šminkanje naplaćuje se od minumum 2.000-2.500 dinara pa do 8.000 dinara.

Što se tiče frizure, u salonima se cene kreću od 1.700 do 5.000 dinara u zavisnosti od toga šta želite.

Bitan detalj u svemu je naravno manikir, a cene ovih usluga kreću se od 1.500 dinara pa do 3.000 dinara.

Proslava mature 6.300 dinara do 8.300 dinara

* ukupno 19.000 - 102.300 dinara

1 / 6 Foto: Profimedia

Cena mature za momke:

Kada govorimo o sređivanju momaka za matursko veče situacija nije nimalo jednostavnija iako se čini da jeste.

Naime, cena svečanih odela se kreće od 10.000 dinara pa do 30.000 dinara. Odelo se ne može nositi bez košulje, a za nju je u beogradskim buticima potrebno izdvojiti od 3.000 dinara do 6.500 dinara.

Što se tiče obuće, elegantne cipele za muškarce koštaju od oko 5.000 dinara, pa do 15.000 dinara.

Kao šlag na tortu su kaiš, kravata ili leptir mašna. Cene kožnih kaša su otprilike od 2.000 dinara pa do 5.000 dinara. Cene kravata kreću se od 700 dinara do 3.000 dinara, a leptir mašne koštaju od 700 pa do 1.500 dinara.

Proslava mature 6.300 dinara do 8.300 dinara

* ukupno 27.700 - 69.300 dinara

1 / 3 Foto: Profimedia

Sa željom da se pokažu pred svojim vršnjacima, mnogi maturanti za odlazak na matursko veče iznajmljuju limuzine, oldtajmere i luksuzne automobile. Iznajmljivanje limuzine za deset osoba na sat vremena košta minimum 100 evra, oldtajmera od 100, a luksuznih automobila od 40 do 100 evra.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.