DEBELO KAŽNJENI! EPS mora da plati 330 miliona dinara!
Foto: Stefan Jokić

opa!

DEBELO KAŽNJENI! EPS mora da plati 330 miliona dinara!

Komisija za zašitu konkurencije kaznila EPS Distribuciju zbog zloupotrebe dominatnog položaja. To je najveća kazna koju je antimonopolska komisija do sada propisala
Objavljeno: 14:25h

"ELEKTROPRIVREDA SRBIJE" moraće da plati 330 miliona dinara jer je njeno preduzeće "EPS Distribucija" zloupotrebilo dominantni položaj na tržištu električne energije. Toliko je propisala Komisija za zaštitu konkurencije, a to je inače najveća kazna koju je dosad odredila.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je juče rešenje kojim se utvrđuje da je Operator distributivnog sistema EPS Distribucija Beograd, kao jedini operator na tržištu distribucije električne energije Srbije zloupotrebio dominantan položaj. Kaznu od 330 miliona dinara dužan je da uplati u budžet Srbije, ali će morati da izjednači uslove poslovanja na tržištu.

Komisija je utvrdila da je EPS Distribucija svoj dominantan položaj zloupotrebilo tako što je pojedine komercijalne snabdevače električnom energijom, a posebno EPS Snabdevanje, stavilo u povoljniji položaj u odnosu na druge konkurente - naglašava se u saopštenju Komisije .

Ovakvo ponašanje je između ostalog i posledica netransparentne poslovne politike EPS Distribucije.

foto: Stefan Jokić

Kako smatraju u Komisiji, "EPS Distribucija" je prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije nametala obavezu deponovanja sredstava obezbeđenja svim komercijalnim snabdevačima, osim EPS Snabdevanju.

Osim toga, EPS Distribucija je pravilo razliku u pogledu iznosa sredstava obezbeđenja, jer je za neke korisnike sistema iznos računat na bazi mesečne, a za druge na bazi tromesečne vrednosti pružene usluge - piše u saopštenju Komisije.

- Pri tome, gotovo svi komercijalni snabdevači električnom energijom, mogli su da vrše deponovanje sredstava obezbeđenja samo u jednoj poslovnoj banci, po izboru EPS Distribucije. EPS Snabdevanje imalo je, u kraćem vremenskom periodu, značajno duži rok za plaćanje dospelih obaveza, u odnosu na sve ostalekomercijalne snabdevače. Sve ovo za posledicu ima povećanje cene električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače.

Dok je istraga oko zloupotrebe dominantnog položaja trajala, EPS Distribucija je izmenila sve problematične akte. U Komisiji za zaštitu konkurencije naglašavaju da su u "EPS Distribuciji" iskazala volju da u potpunosti otkloni ponašanje na tržištu koje je dovelo do povrede konkurencije.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.