AKONTACIJA ĆE BITI ISPLAĆENA 31. MARTA! Proverite da li ste na spisku
Novac, Foto: Profimedia

OBAVEŠTENJE

AKONTACIJA ĆE BITI ISPLAĆENA 31. MARTA! Proverite da li ste na spisku

Sekulić je pozvao stare vlasnike da što pre dostave Ministarstvu ovu dokumentaciju

Objavljeno:

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je danas da je Agencija do sad donela 3.341 rešenje o finansijskom obeštećenju vlasnika oduzete imovine, od čega je 2.549 rešenja postalo pravosnažno i po njima će biti isplaćena akontacija 31. marta.

"Ukupno je planirano da 5.638.000 evra bude isplaćeno ove godine, a drugi deo koji se odnosi na državne obveznice iznosi 61.880.000 evra za ovu godinu, koji će dospevati u periodu od pet, 10 i 12 godina", rekao je Sekulić Tanjugu.

On je dodao da će stari vlasnici poslednjeg dana marta dobiti akontaciju u visini deset procenata od ukupnog iznosa koji treba da im bude isplaćen. Sekulić je napomenuo da, ukoliko je iznos obeštećenja manji od 1.000 evra, biće isplaćen u celosti i dodao da ima 950 takvih rešenja.

1 / 8 Foto: Printscreen

On je objasnio da je procedura za dobijanje akontacije jednostavna, jer je dovoljno da stari vlasnici Ministarstvu finasija dostave pravnosnažno rešenje i dva računa, jedan za uplatu akontacije i drugi za obveznice.

Sekulić je pozvao stare vlasnike da što pre dostave Ministarstvu ovu dokumentaciju, ali je napomenuo da će novac dobiti i ukoliko zakasne.

"Svake godine se donosi novi broj rešnja, tako da će iznos za isplate da raste, s tim da po zakonu ukupan iznos finasijskog obeštećenja za imovinu koja se ne može vratiti u naturi ne može biti veći od dve milijarde evra. Procenjena vrednost te imovine je preko 13 milijardi evra, ali je Vlada donela odluku da se isplati 15 odsto njene vrednosti, a to je oko dve milijarde", objasnio je Sekulić.

Naveo je da je vrednost imovine utvrđuje Poreska uprava na osnovu akata o oduzimanju imovine i kriterijuma koji se koriste za utvrđivanje visine poreza na prenos apsolutnih prava, a zatim množi sa koeficijentom 0,15 koji je Vlada odredila.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.