ZATVORENA GINEKOLOGIJA U ARANĐELOVCU NAKON PRIČE O TRI ZARAŽENE BEBE: Porodilje sa decom puštene kući
Bolnica, Foto: Printskrin: TV Prva

BAKTERIJA

ZATVORENA GINEKOLOGIJA U ARANĐELOVCU NAKON PRIČE O TRI ZARAŽENE BEBE: Porodilje sa decom puštene kući

Beba koja je primljena u teškom stanju bila je priključena na mehaničku ventilaciju

Objavljeno:

Odeljenje Ginekologije u Opštoj aranđelovačkoj bolnici je zatvoreno, a sve porodilje su sa bebama su puštene kući. Za hitne porođaje obezbeđena je jedna sala za porođaje, a nove porodilje će se u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i UKC Kragujevac porađati u kragujevačkoj Ginekološkoj klinici, potvrdila je za RTS direktorka Zdravstvenog centra u Aranđelovcu dr Nina Jelačić.

Zdravstveno stanje tri bebe, koje su prebačene iz Zdravstvenog centra Aranđelovac na lečenje u Unverzitetski klinički centar Kragujevac – stabilno.

Beba koja je primljena u teškom stanju bila je priključena na mehaničku ventilaciju. Njeno stanje je u toku jučerašnjeg dana i noći stabilizovano i danas je prevezena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj na dalje lečenje.

Druge dve bebe su od juče stabilno i u toku je njihovo lečenje i nega u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac.

U bolnici u Aranđelovcu još nemaju potvrdu o kakvoj je bakteriji reč, sprovode se mere po savetima Instituta za javno zdravlje iz Kragujevca i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

1 / 2 Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

Aranđelovačka bolnica bez grejanja: Bolesnici muku muče sa hladnoćom

Opšta aranđelovačka bolnica, zbog rekonstrukcije od hladnih januarskih dana imala je problem sa grejanjem. Situacija je kulminirala jer električni kotao kojim se bolnica greje od prošle godine nije mogao da postigne radnu temperaturu, tako da bolesnici u sobama muku muče sa hladnoćom.

Osoblje je dogrevalo prostorije, a stigla je i donacija Udruženja građana „Aranđelovčani i Aranđelovčanke”, koje je obezbedilo nekoliko uljanih radijatora i 15 posteljina za buduće odeljenje za decu, piše Politika.

- Do ove situcije je došlo iz tehničkih razloga - zbog selidbe skenera, rendgena i mamografa u podrumske prostorije, gde će biti Radiološki centar i mala reanimaciona sala. Čim aparati budu preseljeni, grejanje će biti priključeno na gas i tako će problem biti prevaziđen do kraja ove nedelje ‒ rekla je dr Nina Jeličić, v.d. dirktora Zdravstvenog centra u Aranđelovcu.

Rekonstrukcija aranđelovačke bonice je u završnoj fazi. Počela je tokom marta 2020. godine ali su radovi nastavljeni u manjem obimu.

- Prema ovom zdravstvenom centru gravitira oko 80 hiljada pacijenata sa područja opština Aranđelovac, Topola i Gornji Milanovac. Prošle godine smo zabeležili sedam hiljada bolesničkih dana, kroz poliklinički centar je prošlo blizu 70 hiljada pacijenata. Operacije nisu odlagane, osim na početku vanrednog stanja 2020. godine.

- Rekonstrukcijom je dobijeno 10 hiljada novih kvadrata. U potpunosti su završeni četvrti, peti i šesti sprat, terase su sada zatvorene, sobe su dvokrevetne i trokrevetne i uskoro stiže medicinski nameštaj i aparatura. Zdravstveni centar ima 24 lekara na kruženjima van bolnice, 22 doktora na specijalizaciji, dva na subspecijalizaciji, primljeno je 30 medicinskih tehničara i 13 lekara - kaže doktorka Jeličić.

Zgrada bolnice čija je rekonstrukcija u toku, imala je pet spratova, otvorena je 1975. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja. Investitor je opština Aranđelovac, a radove finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije. Rok za završetak rekonstrukcije je 500 kalendarskih dana.

Podsetimo, jedna od tri bebe, za koje se sumnja da su zaražene bakterijom legionelom u porodilištu aranđelovačke Opšte bolnice, u lošem je stanju i prebačena je u Univerzitetsku dečiju kliniku "Tiršova", u Beogradu, gde je na respiratoru. Druge dve bebe su i dalje na lečenju u Kliničkom centru Kragujevac i u boljem su zdravstvenom stanju.

Prema rečima majke S.J, dečaka koji je 14. februara rođen prevremeno, novorođenče je trenutno na odeljenju intentzivne nege, na respiratoru, gde se lekari bore da mu pomognu i spasu život.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.