NOVI SAD PONOVO DAJE SUBVENCIJE ZA KUPOVINU BICIKALA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram

zaštita životne sredine

NOVI SAD PONOVO DAJE SUBVENCIJE ZA KUPOVINU BICIKALA

Za novu turu podsticaja Grad Novi Sad je povećao iznos u odnosu na prošlu godinu i izdvojio čak 18.000.000 dinara, sa istim pojedinačnim iznosima za sufinansiranje nabavke novog bicikla do 10.000 dinara

Objavljeno:

Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavila je preliminarnu rang listu organizacija, od kojih će jedna dodeljivati podsticaje za nabavku novih bicikala početkom ove godine. Prolećna tura podsticaja trebalo bi da bude završena do kraja maja meseca, što prema rečima nadležnih iz Novosadske biciklističke inicijative znači da će u letnjem periodu gotovo 1.800 novih bicikala biti na ulicama grada, odnosno oko 3.400 uzevši u obzir i prethodne konkurse.

- Stalni rast cena goriva, problemi neodržive motorizacije, nedostatka parking mesta i zagađenja životne sredine poznati su stanovnicima svih gradova u Srbiji. Novi Sad će stoga sa mrežom biciklističkih staza i ravnim terenom i ove godine ući u značajno promotivno i infrastrukturno ulaganje u biciklistički saobraćaj – poručuju iz Novosadske biciklističke inicijative.

1 / 8 Foto: RINA

Za novu turu podsticaja Grad Novi Sad je povećao iznos u odnosu na prošlu godinu i izdvojio čak 18.000.000 dinara, sa istim pojedinačnim iznosima za sufinansiranje nabavke novog bicikla do 10.000 dinara. Za operativne troškove (nabavku opreme, materijala, promociju, komunikaciju, nadoknade za rad i slično), grad je predvideo iznos od 2.000.000 dinara, pa će ukupno ulaganje u promociju bicikliranja po Novom Sadu iznositi rekordnih 20.000.000 dinara.

Kao i na prethodnom konkursu, pravo učešća će imati stanovništvo sa teritorije Novog Sada, pod uslovom da neko od članova domaćinstva nije dobio bicikl na nekom od prethodnih konkursa i da je u pitanju nabavka novog, običnog bicikla.

Kritična masa

Prema rokovima konkursa očekuje se da detalji javnog poziva i izvršilac ovog posla budu poznati početkom marta.

Na preliminarnoj listi se nalaze Društvo za promociju prirode Srbije i Sportsko udruženje za ekstremne sportove "Buxilend" iz Bukovca. Uz njih, prijava je stigla i od biciklističkog kluba "Dubl" koji je prethodne godine stekao iskustvo u deljenju podsticaja, kroz partnerstvo sa Novosadskim ekološkim centrom.

Na sajtu uprave nije objavljeno da li organizacije konkurišu u partnerstvu sa drugim organizacijama. Sve organizacije se bave zaštitom životne sredine ili sportskim biciklizmom više godina.

- Prvi konkurs ove vrste u Srbiji, sa 704 podeljenih bicikala realizovala je Novosadska biciklistička inicijativa u partnerstvu sa organizacijom "Res Polis", a drugi sa 900 podeljenih bicikala realizovao je Novosadski ekološki centar u partnerstvu sa biciklističkim klubom "Dubl". Slični konkursi, sa manjim iznosima pokrenuti su i u Zrenjaninu i Beogradu, uz osetno manje interesovanje sugrađana. Pored direktnog ulaganja u promociju bicikliranja, više od 40.000 novosadskih biciklistkinja i biciklista dočekaće u 2022. godini i rekonstruisane biciklističke staze, trotoare i zelene površine na Futoškom putu i Futoškoj ulici. U 2022. godini očekuje se konačno i početak radova na biciklističkoj stazi između Novog Sada i Rumenke, postavljanje novih brojača, uklanjanje ivičnjaka na stazama i rešavanje prekida na manjim deonicama – poručuju iz Novosadske biciklističke inicijative.

(Espreso / Grad Novi Sad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.