Znate li kako je nastao čuveni MARŠ NA DRINU? Osim Srba, obožavali su ga i neki veliki evropski narodi! (VIDEO)
Foto: Fonet

upoznajmo svoju istoriju

Znate li kako je nastao čuveni MARŠ NA DRINU? Osim Srba, obožavali su ga i neki veliki evropski narodi! (VIDEO)

Prepoznatljivu kompoziciju Stanislav Binički posvetio je prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju austrougarsku armadu
Objavljeno:

Čuveni "Marš na Drinu", tradicionalnu, popularnu koračnicu, koja je postala simbol hrabrosti srpske vojske u Prvom svetskom ratu, Stanislav Binički je komponovao u Valjevu. Prepoznatljivu kompoziciju posvetio je prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju austrougarsku armadu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Činjenicu da je Stanislav Binički, poznati srpski kompozitor, dirigent i pedagog, vojni kapelnik, osnivač prvog Beogradskog vojnog orkestra i Muzike kraljeve garde, koji je s Mokranjcem i Kostom Manojlovićem utemeljio Srpsku muzičku školu, "Marš na Drinu" napisao u Valjevu, iz zaborava je otrgnuo Zdravko Ranković, direktor i urednik Izdavačke kuće "Kolubara".

Dimitrije Đorđević iz Paraćina, nekadašnji vojni muzičar, ostavio je još pre pola veka trag o nastanku čuvenog Marša na Drinu. U Valjevu 1914. godine Binički se zatekao sa Vrhovnom komandom. Kao vojni muzičar srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata, Đorđević – učenik Biničkog i njegov stalni pratilac, izneo je podatak da je marš komponovan kada je Kombinovani puk, pod komandom pukovnika Stojanovića u hrabrom naletu preko Drine proterao nadmoćniju austrougarsku vojsku. Marš je Binički posvetio tom puku i njegovom komandantu.

Ko je bio ovaj hrabri vojskovođa?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.