ZIMA JOŠ NIJE POČELA: Snimak medveda sa planine u Srbiji to i dokazuje! (FOTO)
Foto: Facebook / Udruženje Jadovnik

jede ko provaljen!

ZIMA JOŠ NIJE POČELA: Snimak medveda sa planine u Srbiji to i dokazuje! (FOTO)

Kamere čuvara prirode na Jadovniku beleže da ni treći sneg ove jeseni nije oterao medevede u zimovnike. Krune kukuruz i u "restoranu za orlove“ mezu plećke uginule stoke, kupeći zalihe sala
Objavljeno:

Kamere sa stabala smrča na Kašanu, visu Jadovnika od 1.307 metara, zabeležile su poslednjih dana novembra učestale noćne posete medveda. Dolaze po obroke u ovdašnjem "restoranu za orlove“, a i prazne ostave kukuruza njima namenjene.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ni treći sneg ove jeseni, ni mraz misu oterali u zimovnike mrke medvede Jadovnika i klisure Mileševke. Još kupe salo za zimski san i sa zalihama izgledaju kao lopte. Hranilicu od 40 kilograma kukuruza isprazne za dva-tri dana, a jesenas im je to bila mera za dve-tri nedelje - kazuje Vjekoslav Joksimović, iz Udruženja "Jadovnik, oaza netaknute prirode“, koje brine o specijalnom rezervatu prirode "Klisura reke Miloševke“.

Prateći tragove, planinci su prošle zime otkrili da su medvedi otišli na “spavanje“ tek u januaru, a probudili se drugog dana po Sretenju. Bio je to, kažu, znak lake zime, a sada se niko, pak, ne usuđuje da po tim „nišanima“ daje vremensku prognozu.

OVI SRBI SU RADILI PREKO GRANE, EVO KOJA SU NJIHOVA ISKUSTVA: Upozoravamo vas, neka su BAŠ SUROVA!

Pre sedam godina započeo je pionirski poduhvat entuzijasta da na Jadovniku hrane zverinje i retke ptice. Godišnje se, prema rečima Neka Joksimovića, predsednika Udruženja, iznese tona žitarica i dovoze strvine, tela uginulih domaćih životinja i deo klaničnog otpada.

Savremena oprema omogućila im je da iz obližnje baze video-nadzora na Kašanu, u prijepoljskom selu Milošev Do, prate bliske susrete komšija iz staništa na planini.

- Uz "zapise“ kako krune kukuruz i mezete plećke stoke, kamere su zabeležile trenutak kad se gorski car nađe oči u oči sa dva vuka, pa se grdosija, ipak, povlači, ostaje praznih kandži i ustupa im meso bika, koje je pokušavala da odvuče u brlog. U svom zabranu, kod hranilica gde krune kukuruz sa klipova, medvedi ponekad odremaju, pa ispod njih okopni sneg – podseća Vjekoslav Joksimović na slike iz jadovničke divljine.

Na poslednjim snimcima, očitanim sa foto-zamki - provejava sneg, a dva medveda dolaze i biraju obroke ponuđenog „menija“ po ustaljenom rasporedu - prvi oko "dnevnika“ uveče, kako kažu meštani, a drugi u dva sata iza ponoći.

- U klisuri Miloševke i na koridoru Jadovnik - Ćetenica – Pravoševa u Zlataru najčešće se viđaju samotnjak, medved starosedelac i mečka sa mladunčetom, dok ih je po jedan u šumama Dubočice i na izvorištu Uvca u Gonju. Da li je to samo „njihova teritorija“ ili ima „došljaka“, nismo uočili - ističe Jaksimović.

foto: Printscreen

Čobani, drvoseče, rabadžije, berači gljiva i lekovitih trava zebu od susreta sa gorskim carem. I kad poneko, pričaju, naiđe na otiske šapa na stablu, na izmet i tragove na šumskom putu posle kiše, ne diže se uzbuna, već se jedino utvrđuju pčelinjaci i štale, jer su „krupne zverke“ u blizini. Medvedi poslednjih godina, tvrde, ne čine štete, a jedino otresu poneku voćku.

Da bi pratili kretanje medveda i utvrdili brojnost vrste u ovom kraju, na Jadovniku planiraju da sa timom stručnjaka Biološkog fakulteta, iz Beograda, postave zamke na stazama i bogazama i okače im ogrlice koje bi slale signale na satelit.

- Pripremamao program da, uz podršku donatora, „uživo“ prenosimo događanja na hranilištu i gozbe orlova, medveda, vukova, divljih svinja – ističu u „Jadovniku“.

- Medvedi zimuju u brlozima i pećinama na zapadnoj strani rezervata, ispod Jakšića i Kaćeva, viđaju ih kad izlaze da piju vodu na Sastavcima i Ravništu, staništu Pančićeve omorike. Ovde, inače, ljudi retko zalaze, a na obodu klisure, zbog gašenja ognjišta, sve je manje kuća – kažu u Miloševom Dolu.

(Espreso.co.rs / Zlatarinfo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.