DANAS SVLAVIMO SRETENJE KAO DAN DRŽAVNOSTI: Nakon što je ukinut u Srbiji ponovo počinje da se slavi od 2002. godine
Sretenje, Foto: Ministarstvo odbrane

PRAZNIK

DANAS SVLAVIMO SRETENJE KAO DAN DRŽAVNOSTI: Nakon što je ukinut u Srbiji ponovo počinje da se slavi od 2002. godine

Sretenje se slavi kao Dan državnosti Srbije.

Objavljeno: 07:59h

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, a on se se kod hrišćana slavi na 40 dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po julijanskom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru.

Sretenje se slavi kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Tako postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Veruje se da na Sretenje mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za lepše vreme i dolazak proleća i leta. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Sličan običaj je postojao i drugde u Evropi, u nemačkim zemljama je uključivao jazavca.

Sretenje je jedan od 12 najvećih praznika hrišćanstva, a sama reč "sretenje" označava susret. Ovaj praznik praznuje se od samog početka hrišćanstva, ali je kao svečanost uveden tek u 6. veku u vreme cara Justinijana.

Postoji verovanje da devojke treba da paze kog muškarca će ujutru prvog sresti, jer će i budući mladoženja ličiti na njega.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.