PSIHIJATAR UPOZORAVA RODITELJE: "Virtuelni svet je kao HEROIN, mora se postaviti LIMIT!
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

PSIHIJATAR UPOZORAVA RODITELJE: "Virtuelni svet je kao HEROIN, mora se postaviti LIMIT!

Korona je dosta toga izmenila

Objavljeno:

Dr Ivica Mladenović, psihijatar, kaže da su video - igrice značajne za decu, pre svega zbog interesantnog sadržaja, ali da moramo voditi računa koliko ih mališani često konzumiraju.

- Dnevno pola sata, do maskimalnih sat vremena, a vikendom maksimalno sat ipo vremena jesu neki normalni limiti - rekao je Mladenović.

Kako objašnjava, ukoliko dete vidi da su mama i tata stalno pri kompjuteru, telefonu, dete će onda teško poslušati kada detetu zabranimo da koristi sadržaje takve vrste.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Mi smo utabali stazu i put da se bojim da je nemoguće vratiti se u normalu, kada gledamo prethodne dve godine. Korona je dosta toga izmenila. Problem ćemo rešiti kada nešto konkretno preduzmemo - priča psihijatar.

Mladenović kaže da postoje tri nivoa gde se treba reagovati suštinski, a to je da su nivoi porodice, škole i države. Država preko sistema vrednosti, škola preko obrazovnog sistema, što podrazumeva neodržavanje online nastave. Govoreći o online nastavi, Mladenović istilče da je zbog korona virusa taj sistem opravdan, ali da se u drugim slučajevima ne treba sprovoditi.

Ivica Mladenović
foto: Printscreen/Pink

- Kada je u pitanju porodica, odatle sve kreće - navodi Mladenović.

Kako Mladenović upozorava, virtuelni svet je nalik heroinu, odnosno, zavisnost koja se može stvoriti jeste slična onoj koju stvaraju narkotici.

Dr Žarko Radović, fizijatar, kaže da zbog same pandemije trpimo mnoge posledice. Kako odrasli, tako i mlađi.

- Kada smo kući, mi sedimo, svi smo za telefonom, kompjuterom... Prirodan položaj čoveka nije sedenje, niti ležanje - objašnjava fizijatar.

Kako dodaje, karatkteristično je to, što roditelji, ukoliko dete ne želi da jede ili da uradi nešto, to ne želi dok ne dobije telefon, pogleda crtani film, ili pak nešto slično. Kako objašnjava, kada dete dobije telefon, biva u stanju da dva sata sedi prikovano za isti.

Ivica Mladenović
foto: Printscreen/Pink

- Šta se tu dešava? Period rasta i razvoja može da stvori brojne deformitete, posebno skolioza kod mladih. Ukoliko dugo sedite, kičma ide u položaj u kakvom je držite - navodi Radović.

Radović dodaje da je kod odraslih situacija dosta ozbiljnija, jer može doći do okoštavanja, te tim povodom, kada su u pitanju deca, treba reagovati na vreme, kako bi se deformiteti sprečili.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.