JEDINSTVENA USLUGA U SRBIJI: Ako živite u ovom gradu dobijate knjigu iz biblioteke na kućnu adresu - EVO KAKO!
Bibilioteka Vladislv Petković Dis, Foto: Promo

čačak

JEDINSTVENA USLUGA U SRBIJI: Ako živite u ovom gradu dobijate knjigu iz biblioteke na kućnu adresu - EVO KAKO!

Biblioteka ima oko 130.000 knjiga i časopisa koje su smeštene na policma ukupne dužine dva kilometra. Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis”poznata je po velikom broju čitalaca i naslova i to je čini jednom od najuspešnijih biblioteka u Srbiji

Objavljeno:

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku, koja je osnovana pre 170 godina, prvi put je 2019. dobila svoju zgradu čija je površina 3.500 kvadrata. Izgradnja nove zgrade Biblioteke započela je 2017. godine, a izgradnju je finansirala lokalna samouprava Čačka iz gradskog budžeta sa 145 miliona dinara.

Tadašnji ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je na otvaranju da će nova zgrada Gradske biblioteke biti najmodernija i najveća zgrada javne biblioteke u Srbiji, sa 3.500 kvadrata prostora na tri nivoa i četvrtim ispod zemlje.

"Ujedno, ovo je nakon 1990. godine prva potpuno nova zgrada gradske matične biblioteke u Srbiji", rekao je tada Vukosavljević.

02:21

Jedinstvena usluga dostave u Srbiji! Možete dobiti knjigu iz biblioteke na kućnu adresu

Biblioteka ima oko 130.000 knjiga i časopisa koje su smeštene na policma ukupne dužine dva kilometra. Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis”poznata je po velikom broju čitalaca i naslova i to je čini jednom od najuspešnijih biblioteka u Srbiji."Posebno odeljenje za odrasle korisnike Gradske biblioteke 'Vladislav Petković Dis', broji oko 70.000 knjiga, u samom odeljenju i imamo dva depoa sa još otprilike 30.000 knjiga. Možemo se pohvaliti velikim izborom beletristike, koje naši čitaoci najradije pozajmljuju i imamo dosta stručne literature, koju najviše koriste studenti i oni koji se bave raznim istraživanjima i koriste naše čitaonice i uopšte prostor biblioteke", kaže Marina Belić, bibliotekarka.

Kako bi građanima dodatno olakšali tokom pandemije i izolacije, biblioteka je pokrenula novu uslugu - Knjiga na kućnom pragu.

"Od početka aktuelne situacije sa kovid pandemijom, imamo novu uslugu 'Knjige na kućnom pragu', kako bismo prevazišli sve negativne efekte ove situacije kao što su otuđenost i usamljenost. Knjige dostavljamo korisnicima, najčešće onima preko 65 godina i koji nisu u mogućnosti da posete prostorije biblioteke ili naše ogranke", rekla je ona.

Ova biblioteka ima i posebno odeljenje za decu i mlade namenjeno predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu.

"Broji negde oko 2.200 aktivnih korisnika, što je za vreme u kojem živimo izuzetno pohvalno. Kada je reč o fondu, imamo negde oko 15.000 knjiga. Živimo u vremenu kada se stalno postavlja pitanje da li deca ćitaju i u kojoj meri. Mi možemo sa radošću da kažemo da deca čitaju i to sve više, jer je došao izgleda trenutak da su im možda malo i dosadile ove moderne tehnologije, pa se vraćaju staroj dobroj zabavi", kaže bibliotekarka Ana Stanojević.

Podsećanja radi, nova zgrada Biblioteke ima nekoliko konferencijskih sala, više čitaonica, galerijski prostor, odeljenje za mlade, dvorište za programe na otvorenom, kafe-knjižaru, elektronsku čitaonicu, sobu legata, kao i besplatan internet u celoj zgradi.

“Prostor je rekonstruisan, dograđen, u potpunosti objekat Doma vojske, odnosno Doma JNA, koji je egzistirao na ovom prostoru od 1962. godine i sem toga što je bio Dom vojske, bio je i centar okupljanja lokalne zajednice jer su se u ovom prostoru dešavale mnoge zanimljive stvari. Takođe, osim što radimo onaj tradicionalni deo posla, sakupljanja, čuvanja, izdavanja na korišćenje bibliotečkog materijala našim korisnicima, imamo i sve bogatiju programsku i izdavačku delatnost”, navela je zamenica direktora biblioteke Marija Radulović.

(Espreso/ Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.