PROKUPAČKI OBUĆAR NAPUSTIO FAKULTET I OTVORIO ZANATSKU RADNJU: Sada priprema i svoju prvu knjigu! (FOTO)
Slobodan Milošević, Foto: Printscreen/RTS

ZANATLIJA

PROKUPAČKI OBUĆAR NAPUSTIO FAKULTET I OTVORIO ZANATSKU RADNJU: Sada priprema i svoju prvu knjigu! (FOTO)

Četrdesetosmogodišnji Slobodan Milošević, zanat je naučio od oca pre dvadesetpet godina, prekinuo studije i otvorio svoju samostalnu obućarsku radnju

Objavljeno:

Usred posla, dok popravlja obuću, u radnji od desetak kvadrata jedan vredni prokupački zanatlija često zapiše po koji aforizam, pa i čitave strofe pesama koje mu, kako kaže, same naviru. Mnoge mušterije pridobio je kao dobar majstor, a ima i onih koji pored sitnih popravki kod njega dođu i zbog pisane reči, a on sa ponosom ističe da piše svoj prvi roman i priprema svoju prvu knjigu.

Četrdesetosmogodišnji Slobodan Milošević, zanat je naučio od oca pre dvadesetpet godina, prekinuo studije i otvorio svoju samostalnu obućarsku radnju. Danas kaže, nije se pokajao, iako od ovog posla ne može da se obogati ali može da se zaradi za normalan život i svoju porodicu.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

"Za ovaj posao potrebne su vredne ruke, dobra volja, šilo, igla, konac, čekić, mašina za šivenje, kalup za rastezanje i najbitnije dobra atmosfera i prijatan odnos sa mušterijama", kaže obućar Slobodan Milošević.

Mnogo je lakše sa kvalitetnom obućom za koju se ljudi vezuju i popravljaju je dok god se može, priča majstor Slobodan, a za sebe kaže da se on još od školskih dana vezao za pisanje pesama. Napisao ih je preko pedeset, od dečijih do ljubavnih i rodoljubivih.

"Tu gde sad stojiš sunce opet sija. S voljenom dok šetaš ruku pod ruku, dole kraj reke stani kod spomenika i kaži : Slava Gvozdenom puku. Uvek ponesi jedan buket cveća. Bilo je davno dal' se neko seća", kazuje Slobodan Milošević.

Pesme su mu objavljivane u "Topličom peru" i časopisu "Tok" a na "Topličkim šalarijama" povodom 1. aprila govori aforizme. Ima ih oko trista, uglavnom šaljivih koji i mušterijama popravljaju raspoloženje.

"Odavno ne pričam sam sa sobom. Neću da pričam sa budalom. Pusti me da umrem ali sutra, danas sam nešto zauzet. Na kraju plate ostao mi je samo još ceo mesec", navodi Jovan Milanović.

"Naš majstor Sloba je dobar majstor, a inače i dobro piše. Zato često kod njega svraćamo", kaže Sreto Simaković.

Zanat i mušterije su svetinja, njegova mala radnja stalno otvorena, papir i olovka uvek pri ruci jer u svakom naletu inspiracije ovaj obućar postaje pisac.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.