TURISTI ZAINTERESOVANI ZA TRADICIJU RUSINA: Selo Đurđevo sve posećenije! (FOTO)
Nošnje, Foto: Printscreen/RTS

SUŽIVOT SRBA I RUSINA

TURISTI ZAINTERESOVANI ZA TRADICIJU RUSINA: Selo Đurđevo sve posećenije! (FOTO)

Nekoliko grupa koje su ovde dolazile su posećivali rusinsku i srpsku crkvu, domaćinstvo koje proizvodi lubenice po čemu je selo poznato i zbirku istorije Rusina

Objavljeno:

Turistička organizacija Žabalj ove godine će nastaviti promociju sela u svojoj opštini. Posle Čuruga u zvaničnu turističku ponudu će biti uvršten obilazak Đurđeva, gde posetioci mogu da vide zbirku sa više od 1.200 predmeta iz istorije sela u kome duže od dva i po veka žive Rusini.

U staroj rusinskoj školi u bačkom selu Đurđevu izložena je rusinska odloga. To su predmeti koji su se nekad koristili u životu Rusina, a popisani su po muzejskim standardima, kaže Miroslav Čakan, koji volonterski obavlja posao vodiča.

Oni koji dođu da vide kolekciju najčešće se interesuju za priču o detaljima ženske narodne nošnje.

"Specifično je što je imala neke svoje karakteristike u smislu da se znalo ko nosi baršunj, to su nosile devojke. Ko nosi fićulu. To su znači ukrasi na glavi. Nosile su udate žene, ko nosi maramu, to su bile žene koje su već imale decu. To su bila neka nepisana pravila i mi to sad ovako pokušavamo da sačuvamo, jer sve je manje tih nošnji ima po kućama", kaže Miroslav Čakan, Etno kuća Đurđevo.

Đuđevo
foto: Printscreen/RTS

Zbog korone turisti više obilaze Srbiju, a to je išlo na ruku turističkim radnicima u opštini Žabalj, koji su u turističku turu uvrstili i šetnju Đurđevom.

Nekoliko grupa koje su ovde dolazile su posećivali rusinsku i srpsku crkvu, domaćinstvo koje proizvodi lubenice po čemu je selo poznato i zbirku istorije Rusina.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Ove grupe što su do sad dolazile u Đurđevo, bile su iznenađene otkud Rusini i ko su oni i šta oni rade ovde u Đurđevu? Ali, naravno kada čuju priču, istoriju, kako se uopšte Đurđevo naseljavalo, onda se iznenade jednom odličnom suživotu Srba i Rusina na ovom prostoru", dodaje Marija Čupić iz Turističke organizacije Žabalj.

Đuđevo
foto: Printscreen/RTS

Rusini su se na ove prostore doselili pre 270 godina sa Karpata i prostora koji danas pripada Ukrajini, Poljskoj, Slovačkoj i Rumuniji. Mesta koja su sedišta Rusina u Vojvodini su Krstur, Kucura, Đurđevo, Vrbas, Novi Sad, Bačinci i Šid.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.