U NAREDNIH 5 GODINA DESETKOVAĆE DIVLJAČ: Napadi šakala sve učestaliji, napadaju u ČOPORU
Divljač, Foto: RINA

napadi šakala

U NAREDNIH 5 GODINA DESETKOVAĆE DIVLJAČ: Napadi šakala sve učestaliji, napadaju u ČOPORU

Iz Lovačkog udruženja "Jelen" u Aranđelovcu kažu da šakali napadaju ovce koje su na paši i ovce koje se nalazi u malo lošijim oborima.

Objavljeno:

Šakali kao predatori i divlje životinje prave probleme meštanima brojnih sela u više okruga u Srbiji. Spuštaju se sa planina i kolju domaću stoku. Oni su postali velika pretnja lovištu i ljudima, kao i njihovim domaćinstvima u poslednje vreme. Dok je situacija sa ovim divljim životinjama ozbiljnija u Šumadijskom okrugu, u Niškom i Zaječarskom je nešto bezbednija, ali su akcije uklanjanja predatora česte.

Iz Lovačkog udruženja "Jelen" u Aranđelovcu kažu da šakali napadaju ovce koje su na paši i ovce koje se nalazi u malo lošijim oborima.

Šakali se spuštaju sa planine Bukulje, a slučajevi napada su zabeleženi u brojnim selima, pre svega u selima Jelovik, Garaše i Bosuta gde su pravili ogromne štete. U tim selima su zabeleženi slučajevi davljenja ovaca, a upravnik ovog udruženja kaže da se zadnji napad dogodio pre nepunih dva meseca, kada su šakali njihovom članu i lovcu Lj.L. udavili dve ovce.

- Šakali su divlje životinje koje su velika pretnja lovištu i opasnost su za ljude i njihova domaćinstva u zadnje vreme. Oni će nam u narednih pet do šest godina desetkovati divljač. Oni se mahom hrane mladuncima, (lane) i oni imaju instikt da prate gde se srna kretala i tako ih pronađu i pojedu - kažu iz lovačkog udruženja "Jelen".

Predsednik Lovačkog udruženja "Gradište" u Rači Branko Radosavljević kaže da imaju konstantne akcije na redukciji broja predatora. Akcije se sprovode svakog vikenda. Love se najviše šakali, ali i divlje svinje.

- Uveli smo stimulacije za naše članove kroz nagrađivanje. Ko uhvati šakala ili lisicu, on se nagradi, naravno, u skladu sa Zakonom. Nagrada je oslobađanje od članarine. Za svakog ustreljenog šakala umanjuje se članarina za 1000 dinara, a za svaku lisicu 500 dinara - kaže Branko Radosavljević i dodaje:

- Takođe smo uveli i liberalno davanje dozvola na nedeljnom nivou, tako da su naši članovi poprilično aktivni i motivisani. To donosi rezultate.

Lovačko udruženje "Šumadija" u Kragujevcu pravi godišnji plan za odstrel šakala

Iz Lovačkog udruženja "Šumadija" u Kragujevcu kažu da prave godišnji plan gazdovanja i da se sprovodi pojedinačni i grupni lov predatora.

Pojedinačni lov se vrši namamljivanjem uz pomoć otpadaka mrtve životinje. "Sa čeke na mrtvilištu".

- Po godišnjem planu gazdovanja, mi nameravamo da odstrelimo šezdeset šakala, ali nikada ne odstrelimo taj broj. Odstrelimo od četrdeset do pedeset grla - kažu iz ovog Lovačkog udruženja.

Kako kažu, šakali se kreću u selima u okolini Kragujevca kao što su Jovanovac, Novi Milanovac i Botunje. Oni su stigli najviše "preko" Zapadne Morave

Lovačko udruženje "Deligrad" u Aleksincu uspešno lovi šakale

Iz Lovačkog društva "Deligrad" u Aleksincu kažu da iako Niški okrug nema konkretnih primera štete koje su napravili šakali, uspešno ih love, a kasnije njihove leševe dalje šalju na Institut u Nišu radi ispitivanja.

- Uspešno odstreljujemo šakale i trenutno nemamo ozbiljnije probleme sa njima. U proseku odstrelimo osamdeset šakala godišnje - kažu iz ovog lovačkog udruženja.

Oni kažu da se u niškom okrugu strogo poštuju pravila privremene zabrane lovačkih udruženja zbog problema afričke kuge. Ukoliko neko lovačko udruženje ustreli i dopremi divlju svinju koja je zaražena afričkom kugom, sleduje zabrana rada udruženja u periodu od 60 dana.

Šakali se kreću u svim selima u Zaječarskom okrugu

Iz Lovačkog udruženje "Kraljevica" u Zaječaru kažu da se šakali mahom kreću u selima u okolini Zaječara. Konkretno u selima Nikoličevo i Trnavac.

Na godišnjem nivou odstrele u proseku četrnaest šakala i na taj način uspešno sprečavaju veću opasnost po građane i domaću stoku.

- Šakali žive i love u čoporu. Šakal se nikada ne kreće sam kada lovi. Hrane se pre svega strvinama, ostacima zaklanih životinja. Kada se, recimo, kolje svinja, pa se baci iznutrica - kažu iz ovog udruženja.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.