Srbija ima čime da se ponosi: Mladi genijalci još jednom pokazali snagu znanja
Učesnici Međunarodne olimpijade iz fizike, Dušan Beguš-treći sleva, Foto: Promo

mlade nade srbije

Srbija ima čime da se ponosi: Mladi genijalci još jednom pokazali snagu znanja

Jedan od njih je Dušan Beguš, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu

Objavljeno:

U poslednje dve godine naši životi su se okrenuli naglavačke i svako od nas je morao da se prilagodi novom poretku stvari, a mnogi su izgubili dodir sa životom koji su poznavali pre pandemije virusa korona. Ipak, dok su se neki prepustili i odlučili da sačekaju da se situacija vrati u normalu, drugi su dali sve od sebe da nove okolnosti okrenu u svoju korist. Naši mladi naučnici su pripadnici druge grupe. Oni nisu dali da ih okolnosti u kojima su se našli skrenu sa zacrtanog puta uspeha.

Najbolji među najboljima

Jedan od njih je Dušan Beguš, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu. On je Srbiji prošle godine, u jeku pandemije, doneo srebrnu medalju sa Međunarodne olimpijade iz fizike.

„Moji roditelji su oboje profesori matematike u srednjim školama. Tokom odrastanja sam bio okružen matematikom i takvo iskustvo me je svakako usmerilo na put nauke“, objašnjava Dušan svoju ljubav prema prirodnim naukama.

„Matematička gimnazija je fenomenalna škola u svakom pogledu. Pored izuzetnog programa, sjajnih predavača i inspirativnih vršnjaka, veoma je teško ostati neuspešan i nezainteresovan za nauku i tehnologiju tokom srednje škole. Smatram da mi je ovakvo jedinstveno iskustvo kakvo pruža Matematička gimnazija obezbedilo sve rezultate koje sam postigao, pomogavši mi u mojim daljim akademskim planovima i produbljujući moje znanje u ogromnoj meri“, dodaje Dušan Beguš.

Odmah uz Dušana našoj zemlji su pregršt nagrada i priznanja doneli i Veljko Radić i Dobrica Jovanović, koji je osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike. Na takmičenjima iz matematike medalje su osvojili i Mateja Vukelić, Miloš Milićev, Uroš Colović, Miloš Gelić, Igor Engi, Vojislav Andrić, Marija Mihajlović, Uroš Kostadinović, Vukašin Babić, Vojin Mitrović, Vuk Ristić...

„Društvo matematičara Srbije svake godine organizuje oko 20 takmičenja mladih matematičara i programera, za učenike osnovnih i srednjih škola, počev od školskih, preko opštinskih, okružnih i državnih do srpskih olimpijada. Od 30.000 do 40.000 mladih matematičara prođe sistem kvalifikacija da bismo došli do juniorske, odnosno srednjoškolske ekipe koje čini po šest takmičara. Za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. To ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a koje prepoznaju značaj onoga što radi DMS“, kaže profesor dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije.

NIS-ova podrška mladim genijalcima

Kompanija NIS od 2013. godine u okviru programa „Energija znanja“ podržava popularizaciju prirodnih nauka i realizaciju olimpijada znanja iz matematike, fizike, hemije i ruskog jezika. Pored podrške olimpijadama znanja, NIS ulaže i u obrazovnu infrastrukturu. Uz podršku NIS-a je u Matematičkoj gimnaziji otvoren kabinet za informatiku, koji se koristi za redovnu nastavu, ali i za pripreme učenika za odlazak na međunarodna takmičenja, a posebno je značajan za onlajn nastavu tokom pandemije.

Priča se ovde ne završava. Na Svetskom inovativnom naučnom sajmu tri medalje osvojili su polaznici Centra za talente, Andrej Popović, Nađa Vesić i Darija Milić. Deca iz Srbije, osnovci i srednjoškolci, ostvarili su zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima iz robotike…

Na nama je da im poželimo sreću na budućim smotrama znanja, a svima nam je jasno da je uz trud, rad i veru u sebe sve moguće.

Bonus video:

00:45

PROBLEM ZA SRPSKE VOZAČE: Na pomolu NOVO POSKUPLJENJE, mučićemo istu muku kao Nemci!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.