DANAS JE SVETI APOSTOL TIMOTEJ: Smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika
Važan datum, Foto: Printscreen

SPC

DANAS JE SVETI APOSTOL TIMOTEJ: Smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika

Rođen u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke

Objavljeno:

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Jedan od tih “malih apostola” je bio Sveti apostol Timotej.

Rođen u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu je pohvalio Sveti Apostol Pavle zbog vere nelicemerne. U Listri se Timotej sreo prvi put sa velikim apostolom i sam je bio svedok kada je Pavle iscelio hromog od rođenja.

Kasnije je Timotej bio bezmalo stalan saputnik Pavlov, obišao je sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Veliki propovednik vere i izvrstan besednik, Timotej je mnogo doprineo rasprostranjenju i utvrđenju hrišćanske vere.

Veruje se da je stigao i do naših prostora, a pre svega do Singidunuma (današnjeg Beograda) po kome je širio hrišćanstvo. Predanje kaže da je upravo ovaj svetitelj bio prvi koji je današnju srpsku prestonicu proglasio za "hrišćanski grad".

1 / 6 Foto: Aleksandra Čolić

Po mučeničkoj smrti Pavlovoj Timotej je imao za učitelja svetog Jovana Jevanđelista, ali kada je ovog Car Dometijan prognao iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej je ostao u Efesu da episkopuje.

U vreme nekog idolskog praznika zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napali su Timoteja i ubili ga (oko 93. godine). Časne mošti njegove kasnije su prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba svetog Luke Jevanđelista i svetog Andreja Prvozvanog.

Sveti apostol Timotej smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika, kao i razumnih ljudi. Legenda kaže da nikada nije podigao glas već da je uvek govorio tiho i sa uvažavanjem onoga sa kojim priča - bio to prijatelj ili neprijatelj.

Zato, nema razloga da se danas plašite svojih protivnika. Zamolite Svetog apostola Timoteja za pomoć i imaćete Boga na svojoj strani pa će i svaka nevolja biti prevaziđena.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.