SVETSKI GIGANT SKORO 10 GODINA ULAŽE U NAŠU ZEMLJU: Nemačka kompanija se pokazala kao društveno odgovorna
Johnson Electric, Foto: Nemanja Pančić

INVESTICIJA

SVETSKI GIGANT SKORO 10 GODINA ULAŽE U NAŠU ZEMLJU: Nemačka kompanija se pokazala kao društveno odgovorna

Iskorišćena je i prilika koju pruža sistem dualnog obrozovanja

Objavljeno: 16:32h

Vlada Srbije je sa nemačkom kompanijom Johnson Electric imala prve kontakte u septembru 2012. godine. Već u avgustu 2013. Johnson Electric počinje da gradi fabriku u našoj zemlji.

Naime, tadašnji predstavnici vlade srbije, grada Niša i direktor za Evropu Grupe Johnson Electric Loran Kardon, potpisali su Memorandum o saradnji kojim se predviđa da ta kompanija u Nišu izgradi fabriku vrednu 20 miliona evra. Zanimljivo je da je najveći konkurent Johnson Electric-a na evropskom tržištu kompanija Bosch, koja je takođe odlučila da deo svog poslovanja proširi na Srbiju. Proizvodi su namenjenji najvećim automobiliskim proizvođačima i brendovima, poput BMW, renoa, mercedesa.

Trebalo bi napomenuti da je, kada je u pitanju Johnson Electric, Srbija izabrana za mesto investiranja u konkurenciji sa Poljskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

Zvaničnici kompanije su tada istakli da “dolaze sa najboljim namerama u Niš da proizvode i da je Niš dobra prilika za njih, kako sa stanovišta geografskog položaja, tako i sa stanovišta raspoložive radne snage”.

Već 16. aprila 2016. otvorena je nova proizvodna hala čime je započeta druga faza radova na fabrici, koja već zapošljava 600 radnika, a koja podrazumeva investicije od 50 miliona evra u narednih pet godina i zapošljavanje dodatnih 2.400 radnika do 2021.

Mala napomena - Johnson Electric je 2016. godine proizvodio 250.000 motora na mesečnom nivou. Plan je bio da ta kompanija do 2020. godine uposli ukupno 3.400 radnika a da se proizvodnja popme na pet miliona elektro motora. Inače promet Johnson Electric-a je preko 240 miliona evra na godišnjem nivou.

Iskorišćena je i prilika koju pruža sistem dualnog obrozovanja pa tako učenici iz Mašinske škole u Nišu i studenti Mašinskog fakulteta dolaze u fabriku da rade. Johnson Electric je konkretno krajem 2019. godine, a na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Mašinskim fakultetom u Nišu, pozvao studente te visokoškolske ustanove da se prijave za program plaćene stručne prakse u toj kompaniji.

U julu 2020. kompanija Johnson Electric-a najavila je da planira rekonstrukciju i dogradnju svoje fabrike u Nišu. Prema urbanističkom projektu, u planu je dogradnja fabrike, spoljno uređenje i izgradnja manjih pomoćnih objekata, u tri faze. Planirano je da u prvoj fazi bude izgrađena nova kompresorska stanica i magacin hemikalija, dok 2. i 3. faza podrazumevaju izgradnju proizvodnog objekta, u kojem će proizvodnja po tehnologiji biti slična onoj koja se odvija u postojećim objektima fabrike.

Johnson Electric se u više navrata pokazala i kao društveno odgovorna kompanija. Zaposleni u njenoj fabrici dali su donaciju NURDOR-u (nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), učestvovali su u akciji "Neka Niš diše 2021" (zajedno sa drugim kompanijama posadili više 70 stabala u tom gradu).

Trebalo bi podsetiti da je Johnson Electric svetski lider u domenu elektopokretača, što uključuje sve podsisteme – elektromotore, solenoide, prekidače i spojnice. Kompanija zapošljava više od 38.000 radnika u 23 zemlje, od čega 4.000 u Evropi. Sedište kompanije je u Hong Kongu, dok se evropsko sedište nalazi se u Švajcarskoj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.