SRBI SU DRUGI PO STOPI SMRTNOSTI OD RAKA U EVROPI: Dr Đoković za Espreso otkriva kako da PREDUHITRITE BOLEST
Doc.dr sci med Aleksandar Djokovic, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

svetski dan borbe protiv raka

SRBI SU DRUGI PO STOPI SMRTNOSTI OD RAKA U EVROPI: Dr Đoković za Espreso otkriva kako da PREDUHITRITE BOLEST

- Najčesci tumori koji se operišu u Hirurgiji dr Đoković su tumori dojke, tumori želuca, jetre i žučnih puteva,pankreasa, tankog i debelog creva kao i sarkomi retroperitoneuma i drugih organa

Objavljeno: 12:00h

4. februar obeležava se širom sveta kao Svetski dan borbe protiv raka.

Ovaj dan nas podseća i na to da treba da vodimo računa o svom zdravlju i da je prevencija najvažnija u cilju pravovremenog otkrivanja i lečenja malignih oboljenja.

Srbija se nalazi na 18. mestu u Evropi po učestalosti oboljevanja od raka, ali na neslavnoj drugoj poziciji kada je u pitanju smrtnost od kancera. Svake godine, kod oko 40.000 građana Srbije se otkrije neka vrsta karcinoma, a 30.000 pacijenata izgubi borbu sa tom kobnom bolešću.

Kontaktirali smo doktora Aleksandra Đokovića iz Hirurgije dr Đoković i pitali ga o najčešćim nedoumicama koje muče pacijente u vezi sa lečenjem kancera.

Da li su samopregledi efikasni?

Aleksandar Đoković
foto: Privatna arhiva

- Samopregledi su jako žni i to je najviše sto sam čovek može da uradi za sebe. Samopregledom čovek može da posumnja na bolest a ostalo je na stručnom osoblju i daljim medicinskim procedurama. Važno je slušati svoj organizam i misliti na zdravlje, ali naravno nema mesta hipohondriji, istakao je doktor pa dodao:

- Samopregled je najefikasniji kada razgovaramo o tumorima dojke, gde svaka žena može samostalno napipati nepravilnosti u arhitekturi tkiva dojke. U tom slučaju potrebno je u sto kraćem vremenskom periodu javiti se lekaru,radi dalje dijagnostike i eventualne hirurške terapije.Takođe jako važno je znati da je blagovremena dijagnoza ključ za efikasno lečenje i pozitivan ishod.

Postoji li izbor u lečenju?

- Što se tiče drugih tumora pacijenti sami teško mogu u presimptomatskoj fazi ustanoviti postojanje bolesti ali zbog toga postoji redovan preporuceni skrinig za određene učestale tumore u zavisnosti od pola, starosti, sklonosti i brojnih drugih faktora. Najčešći redovni skrining koji se vrši je skrining na rak grlica materice i karcinom debelog creva i kracinom želuca,a to su PAPA test i kolonoskopija i gastroskopija,a za dojku mamografija. Takođe pacijenti nekada prilikom rutinskig laboratorijskih analiza krvi proveravaju tumor markere PSA- karcinom prostate , CAE i CA 19-9 za karcinom debelog creva i jajnika.

Koji su rizici i nuspojave lečenja?

Rak dojke, Dojka, Karcinom
foto: Profimedia

- Rezultati lečenja,kao što smo već naveli, zavise od stadijuma u kom je tumor dijagnostikovan,od same prirode tumora,tj da li je benigni ili maligni,i ako je maligni koji je stepen njegove malignosti,ali i od stanja samog pacijenta, njegovog pređašnjeg zdravlja, životnih navika, godina…U Hirurgiji dr Đoković primarno se bavimo onkološčom hirurgijom,tj hirurskim lečenjem svih operabilnih tumora,a nakon hirurgije ukoliko je potrebno šaljemo pacijente na hemio ili radioterapija.

Koji tumori se najčešće operišu?

- Najčesci tumori koji se operišu u Hirurgiji dr Đoković su tumori dojke, tumori želuca, jetre i žučnih puteva,pankreasa, tankog i debelog creva kao i sarkomi retroperitoneuma i drugih organa.

Da li je potrebno promeniti svoje navike nakon lečenja?

- Promene životnih navika nakon operacije su nužne, u smislu zdrave pravilne i umerene ishrane, umerene fizicke aktivnosti, napuštanje štetnih navika kao sto su pušenje i konzumacija alkohola. Kao zaključak, najvažnije je na vreme se javiti doktoru, nakon samopregleda ili pojave simptoma bolesti radi što uspesnijeg lečenja i boljeg oporavka.

Detaljnije o Hirurgiji dr Đoković pogledajte OVDE.

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.