Penzioneri iz Austrije se leče u Banji Koviljači
Banja, Foto: RTS Printscreen

lečenje u banji

Penzioneri iz Austrije se leče u Banji Koviljači

Ugovor između Specijalne bolnice u Banji Koviljači i Penzionog fonda Austrije važiće naredne 3 godine.

Objavljeno:

Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači jedina je ustanova takvog tipa u našoj zemlji u kojoj se leče osiguranici austrijskog penzionog fonda, a koji su srpskog porekla. Od četiri centra u Srbiji koja su bila u užem izboru, austrijska komisija je procenila da sve evropske uslove za kvalitet lečenja, ispunjava upravo bolnica u Banji Koviljači.

Biljana i Slaviša Milunović iz Požarevca, radni vek su proveli u Austriji. Nakon povreda zadobijenih na radu lečili su se u austrijskim banjama, a čim su čuli za mogućnost da o trošku njihovog fonda rehabilitaciju nastave u svojoj rodnoj zemlji i u Banji Koviljači, nisu se, kažu, dvoumili.

„Meni lično su ovde bolji uslovi, mnogo je lepo sve, ono što kažu svetsko, a naše", zadovoljna je Biljana Milunović, iz Požarevca.

Slaviša Milunović, iz Požarevca kaže da su utisci fenomenalni: "Od početka, od prijema lekara, medicinskih sestara, onda terapije gde radimo, ljudi na terapijama su izvanredni, smeštaj je prva liga."

1 / 2 Foto: Youtube / RTours Srbija / Printscreen

Rehabilitacija u Banji Koviljači, o trošku austrijskog fonda, za sada je odobrena za više od pedeset pacijenata koji će moći na lečenju da ostanu tri nedelje.

„U penziji sam, nogu sam tamo polomila, ruku sam polomila, kičmu povredila sve na poslu, išla sam dva put tamo u banje, ovo i ono to je kao vi i ja u godinama, tolika je razlika u ljudstvu i u onome, tako da zamislite koliko je lepše ovde nego tamo", kaže Jefimija Belak, iz Beča.

Na saradnju sa penzionim fondom Austrije, u Specijalnoj bolnici, gledaju kao na posao decenije, jer je to prvi put da državno osiguranje te zemlje potpisuje komercijalni ugovor sa rehabilitacionim centrom druge države.

„Po onome ako se po jutru dan poznaje i po intresovanju koje vlada u Austriji među našim ljudima za lečenje u Banji Koviljači i po njihovim utiscima mislim da će ovo biti dobra stvar, dobra stvar za sve nas, navodi dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju. Dodaje: "Prvenstveno dobro za naše osiguranike da mogu da se leče na maternjem jeziku, za njihovo osiguranje da mogu na još jedno mesto da pošalju na rehabilitaciju i mi da možemo da zaradimo neki prihod radeći svoj posao."

Ugovor između Specijalne bolnice u Banji Koviljači i Penzionog fonda Austrije važiće naredne 3 godine.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.