U VALJEVU JEDNA TUŽBA DNEVNO ZA NAPAD LUTALICA: U prošloj godini izujedano 247 ljudi, isplaćene milionske odštete
Psi lutalice, Foto: Beta / Dragan Gojić

valjevo

U VALJEVU JEDNA TUŽBA DNEVNO ZA NAPAD LUTALICA: U prošloj godini izujedano 247 ljudi, isplaćene milionske odštete

Čak 247 građana Valjeva podnelo je tokom 2021. godine tužbe protiv gradskog JKP “Vidrak”, koje je zaduženo za zoohigijenu, tražeći naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica.

Objavljeno:

Valjevo je prošle godine postavilo novi neslavni rekord – dobilo je 247 tužbi građana koje su ujeli psi lutalice, a za plaćanje štete ujedenima plaćeno je više od 21 miliona dinara. Ako se ovom broju doda i broj prijavljenih napada na ovce na seoskom području, prosek je praktično jedan dnevno atak pasa lutalica u prošloj godini!

Čak 247 građana Valjeva podnelo je tokom 2021. godine tužbe protiv gradskog JKP “Vidrak”, koje je zaduženo za zoohigijenu, tražeći naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica. Na taj broj tužbi pojedinaca, treba dodati i stotinak tužbi seoskih domaćinstava čije su ovce nastradale u napadima napuštenih pasa, pa ako bi se izvukao prosek proizilazi da lane praktično nije bilo dana a da psi lutalice na području Valjeva nisu napali građane ili domaće životinje.

Prosečan iznos po tužbi, računajući i sudske troškove, iznosi oko 100.000 dinara, a do sada je, na osnovu procesa započetih prošle godine, ovo JKP oštećenima isplatilo više od 21 miliona dinara.

1 / 3 Foto: Rina

- Za taj novac, realno, mogli smo da nabavimo dva nova kamiona smećara. Vozni park nam je veoma star i neophodni su nam novi kamioni. Da ne govorimo koliko smo mogli kanti i kontejnera da kupimo za ovaj iznos – kaže direktorka “Vidraka“ Ksenija Badem.

U ovom JKP napominju da se često kao podnosioci tužbi pojavljuju isti građani. Kolika je verovatnoća da pas napadne bar jednom godišnje istu osobu morala bi da izračuna statistika, ali je zanimljivo da se isti procenat verovatnoće javlja i u slučajevima da lutalice uglavnom napadaju ovce koje su umatičene ili sjagnjene.

- Tragedija je kada celo stado strada, ali je činjenica da u najvećoj meri stižu tužbe za nastradale umatičene ovce, koje su mnogo skuplje. Neko nepisano pravilo je da su one i sjagnjene i da uvek imaju po dva jagnjeta. Nedavno smo imali tužbu za nastradalu ovcu sa tri jagnjeta. To značajno više košta – navode u pravnoj službi “Vidraka”.

Na pitanje da li reč o mogućoj zloupotrebi, objašnjavaju da su predstavnici “Vidraka” u nekoliko navrata pokušali da prisustvuju uviđaju nakon prijave napada pasa lutalica na stado ovaca kada na licu mesta izlazi veterinar da proceni štetu, “ali da to nisu dozvolili ni veterinari ni vlasnici ovaca”.

Zloupotrebe u prijavama za napade napuštenih pasa, inače, u Valjevu nisu novina. Valjevskom sudu je pre deset godina stiglo 15 tužbi, sa odštetnim zahtevima od 50.000 do 100.000 dinara, a sve su ih, kako se otkrilo istragom, podneli članovi jedne familije iz Požege, koji su pored Valjeva tužbe štancovali i u Užicu i Požegi, a jedan od njih je podneo lekarski “dokaz” da su ga psi lutalice samo tokom jednog dana ujeli u sva tri ova grada! I kasnijih godina, “Vidrak” se suočavao sa slučajevima da, na primer, iste godine sa razmakom od nekoliko meseci psi napadnu članove iste porodice, ili da pojedinac, na dve različite lokacije u gradu, bude ujeden u razmaku od samo desetak dana.

Nevezano za dokazane ili moguće zloupotrebe, ulice Valjeva zaista su pune pasa lutalica. U azilu za njihov smeštaj, kojim takođe gazduje “Vidrak”, stalno se nalazi 200 pasa, što je pun kapacitet. Procene su, međutim, da se u svakom trenutku na ulicama nalazi čak 1.000 napuštenih kućnih ljubimaca.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.