SEĆATE LI SE VARIOLE VERE? Ovo je priča o najvećem hororu koji je zadesio Srbiju u poslednjih pola veka! (FOTO)
Foto: Youtube printscreen

da se ne ponovi!

SEĆATE LI SE VARIOLE VERE? Ovo je priča o najvećem hororu koji je zadesio Srbiju u poslednjih pola veka! (FOTO)

Veoma dugo verovalo se da se najgora moguća vrsta bolesti iskorenila. Pune 42 godine. Ipak, 1972. se vratila. Odnela je oko 40 života
Objavljeno: 23:00h

Danas je Srbiju potresla vest o misterioznim boginjama u Kruševcu. To je mnoge podstaklo da se sete epidemije koja je sedamdesetih nosila živote.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

KRUŠEVAC U STRAHU OD MUTIRANIH BOGINJA: Iz bolnice su nam otkrili KAKO JE SVE KRENULO i ima li mesta panici

Veoma dugo verovalo se da se najgora moguća vrsta bolesti iskorenila. Pune 42 godine. Ipak, 1972. se vratila. Odnela je oko 40 života.

Sve je počelo te 1972. kada je Albanac iz Đakovice Ibrahim Hoti otišao na hadžiluk u Meku i sa sobom poveo neočekivanog gosta. Smrtonosnog! Ne znajući, vratio se zaražen nepoznatom bolešću.

Do tog trenutka se smatralo da je smrtonosna bolest sasvim iskorenjena. Ništa nije ukazivalo na to da će za samo par dana cela SFRJ biti pod pretnjom epidemije.

foto: Zorana Jevtić

Kada su shvatili o čemu se zapravo radi, već je bilo kasno...

Hoti se vratio kući u Đakovicu i osećao se veoma loše. Dobio je groznicu i osip, ali se ubrzo oporavio, verovatno zato što se dva meseca ranije pre kretanja na "duhovno putovanje”, vakcinisao (kasnije će se ispostaviti neuspešno, pa je mogao prenositi virus, dok je on dobio samo blagi oblik variole – alastrim, koji je ostao neprepoznat).

Što u svom selu, što u susednom Ratkovcu, kao i u obližnjoj Đakovici, Hoti je tih dana bio u kontaktu sa većim brojem ljudi, od kojih je 12 direktno inficirao, troje je dobilo lakši oblik bolesti, osmoro je u periodu od 9. do 13. marta hospitalizovano u Đakovici i Prizrenu, dok je jedna žena primljena u bolnicu tek 29. marta, s tim što je prethodno inficirala 16 lica.

foto: Reuters

Ibrahim Hoti je preživeo.

Nešto potom Latif Musa dolazi u Đakovicu i nekoliko dana posle se razboljeva, ali niko, pa ni on ne sluti šta se zapravo dešava.

Nedelju dana trajala je agonija da bi potom bio prebačen u bolnicu. Najpre u Čačku, a onda i Beogradu. Ipak, ni tamo doktori ne shvataju o čemu se radi.

Svi su ubeđeni da ima reakciju na penicilin. U stvari ni ne sumnjaju na velike boginje iliti Variolu veru.

Nakon samo jednog dana u provedenog pod medicinskim nadzorom, Musa umire od unutrašnjeg krvarenja. Bio je prva žrtva velikih boginja.

Leš je u toku noći prenet u kapelu, a u subotu 11. marta rodbina ga je, odbivši traženu obdukciju, transportovala u Novi Pazar da ga sahrani. Ali, virus je ostao u milionskom Beogradu, kao i u Čačku, Novom Pazaru i Đakovici, i u još nekoliko manjih mesta u kojima je oboleli boravio.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.