OPEKOTINE KOD DECE MOGU BITI OPASNE PO ŽIVOT! Lekari savetuju šta da uradite u prvom trenutku kada dođe do nezgode
Dr Rakić, Foto: Printscreen/youtubeTvPink

lekari upozoravaju!

OPEKOTINE KOD DECE MOGU BITI OPASNE PO ŽIVOT! Lekari savetuju šta da uradite u prvom trenutku kada dođe do nezgode

On ističe da opekotina luči svoje produkte koji truju organizam, a takođe, dodaje, prekida zaštitnu barijeru organizma.

Objavljeno:

U Nišu je preminuo trogodišnji dečak nakon što je zadobio opekotine od vrele vode iz bojlera. Majka, koja dečaku nije pružila adekvatnu pomoć, nije se na vreme obratila lekaru, privedena je a tužilaštvo je naredilo obdukciju. Lekari govore o tome kako da reagujemo ukoliko se nezgoda dogodi u našoj blizini.

Dečiji hirurg iz Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj, dr Ivan Rakić, kaže da se kada dođe do velikih opekotina, ne govori više o opekotinskoj rani, već opekotinskoj bolesti, gde, kako kaže, opečeni organizam deluje svim svojim delovima na tu opekotinu.

On ističe da opekotina luči svoje produkte koji truju organizam, a takođe, dodaje, prekida zaštitnu barijeru organizma.

- Više se stvari dešava u toj situaciji, koji izazivaju različite probleme u organizu, koje moraju da se kompenzuju od stručnog lica u zdravstvenoj ustanovi – rekao je dr Rakić.

Kako kaže, odmah u prvom trenutku nakon opečenja treba ranu staviti pod mlaz hladne vode nekih 15 minuta, a zatim vlažan, odnosno hladan čaršav i obratiti se lekaru.

1 / 3 Foto: Profimedia

Dr Saša Milićević, pedijatar, smatra da je opekotina kao povreda potcenjena i da roditelji nisu svesni njenih opasnosti.

- Postoji podatak da svakodnevno u svetu 260 mališana umre od posledica opekotina, što je zaista veliki broj. Mi toga nismo svesni, kolilko je to često i na koji sve način može da se desi – rekao je dr Milićević.

Kako kaže, opekotine ne nastaju samo pod dejstvom toplote, postoje i hemijske i fizičke, kao na primer od struje ili sunca.

- Kada se dogodi nešto ovako drastično, tek onda se pitamo zašto se i kako to događa – rekao je dr Milićević.

Dr Rakić kaže da je velika razlika gde je nastala opekotina. Dodaje da je na licu, dlanovima, tabanima, opekotina bolnija nego na drugim mestima.

- Uvek postoji opasnost, sve opekotine su opasne, sve dok doktor ne kaže da one nisu opasne. Moja preporuka je da opečeno dete mora kod lekara, da je jako bitno da doktor proceni i kaže da li je opekotina opasna ili ne – rekao je dr Rakić.

Ističe da je potrebno 48 sati da se prikaže koja je dubina opekotine. Kako kaže, oni procenjuju koji će način lečenja da se upotrebi.

- One su najčešće bezazlene, ali to samo i isključivo lekar može da proceni – rekao je dr Rakić.

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.