"NISAM UČIO, J***OTE, KOJ K***C!" Gnusan snimak iz Batočine, srednjoškolci se IŽIVLJAVALI NAD NASTAVNICOM (VIDEO)
Nasilje, Foto: Printscreen/Twitter/ekstenzijaDraga

SRAMOTA

"NISAM UČIO, J***OTE, KOJ K***C!" Gnusan snimak iz Batočine, srednjoškolci se IŽIVLJAVALI NAD NASTAVNICOM (VIDEO)

Dečaci se nasilno ponašaju češće nego devojčice, ali su češće i žrtve nasilja vršnjaka i odraslih, navode

Objavljeno: 10:25h

Svedoci smo da je vršnjačko nasilje sve prisutnije i u školama i da na društvenim mrežama isti budu i objavljeni. Takav primer je i psihičko nasilje koje je pretilo da postane i fizičko.

Ovakvo ponašanje mora biti kažnjeno kako bi ostalo primer ostalima da se na ovo ne usude. Jedan dečak je maltretirao nastavnicu, celo odeljenje, ali posebno jednog dečaka kom je pomerao klupu i vređao ga.

Snimak je objavljen na društvenoj mreži TikTok uz opis: "Nismo hteli."

Nakon pomeranja klupe, nastavnica je osobu koja je ovo snimala prozvala da odgovara, na šta joj je on odgovorio da ne može jer nije učio, a onda je krenuo i da je psuje.

Video je na društvenim mrežama osvanuo uz opis "Sram da bude roditelje, državu i ceo sistem što su od srednjih škola napravili malu zadrugu. Prosvetnim radnicima plate obavezno povećati. Srednje obrazovanje nije za svakoga!"

Na društvenim mrežama se takođe navodi da je reč o škoi "Nikola Tesla" u Batočini.

Pogledajte kako je ovo gnusno maltretiranje izgledalo:

00:41

Nasilje u Srednjoj školi “Nikola Tesla” u Batočini

Šta je nasilje i psihičko zlostavljanje?

Ponekad se deca u igri guraju, pa se neko oklizne, lupi o beton i polomi nos. Ali dete nekada dobije namerni udarac u nos. Zato je namera ključna reč za razlikovanje nasilja od nenasilja, navodi se u publikaciji Ministarstva prosvete.

Nasilje je „ponašanje koje dovodi do psihičkog ili fizičkog povređivanja druge osobe ili povećava rizik od takvog povređivanja".

„U nekim slučajevima, nasilnik neće nužno dovesti do povrede, ali postupa tako da je povređivanje verovatan ishod". Međutim, ako je neki postupak povredio drugu osobu, a da nije postojala želja da se osoba povredi, to se „ne smatra nasiljem".

Istraživanja pokazuju da je vršnjačko nasilje „široko rasprostranjeno", navodi se u publikaciji „Nasilje prema deci u Srbiji" UNICEF-a. Dečaci se nasilno ponašaju češće nego devojčice, ali su češće i žrtve nasilja vršnjaka i odraslih, navode.

1 / 7 Foto: Screenshot

Fizičko nasilje i zlostavljanje je ponašanje koje može da dovede do stvarnog ili potencijalnog telesnog povređivanja deteta. Psihičko nasilje i zlostavljanje je ponašanje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta. Socijalno nasilje i zlostavljanje je ponašanje kojim se isključuje dete i učenik iz grupe vršnjaka i različitih oblika socijalnih aktivnosti, odvajanjem od drugih, neprihvatanjem po osnovu različitosti, uskraćivanjem informacija, izolovanjem od zajednice, uskraćivanjem zadovoljavanja socijalnih potreba. Nasilje i zlostavljanje prepoznaju se i kroz nasilje na internetu - širenje neistina ili objavljivanje sramotnih fotografija nekoga na društvenim mrežama i slanje pretnji preko platforme za razmenu poruka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.