NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Raste broj preminulih i pacijenata na respiratorima
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

PRESEK

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Raste broj preminulih i pacijenata na respiratorima

Ovo su najnovije informacije koje su upravo saopštene

Objavljeno:

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testiran 25.431 građanin od kojih je 13.153 novozaraženih.

Preminulo je 57 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 151 oboleli.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 30.029 građana od kojih je 15.425 bilo novozaraženih. Preminula su 54 pacijenta, a na respiratorima su bila 145 obolela.

Dr Tasić o posledicama nakon preležane korone

- Kovid i kardiovaskularne bolesti su kao dva jahača apokalipse, idu ruku pod ruku i na žalost ostavljaju nesagledive posledice - upozorava dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA).

Dr Tasić kaže da veliki broj ljudi koji su preležali kovid ima za posledicu oštećenja srca i krvnih sudova, a najdominantije oboljenje je upala srčane maramice.

- Značajan broj bolesnika ima i poremećaj ritma, srčanu slabost i upalu srčanog mišića, tzv. miokarditis. Na žalost, jedan broj bolesnika kao posledicu kovida, neretko udruženog s drugim hroničnim bolestima, imao je infarkt ili šlog - kaže dr Tasić.

Upala srčane maramice je najčešće kratkotrajna upala koja se izleči još tokom trajanja infektivnog oboljenja i najčešće ne izaziva teže posledice. Ali, kada dođe do pojave veće količine tečnosti oko srca onda je potrebno intenzivnije lečenje, piše Blic.

- Najveći broj bolesnika ima manju upalu koja se zaleči, a znamo da je postojala tako što na srcu ostaju tzv. fibrozne trake, odnosno priraslice. Najčešći simptomi koji su alarm jesu probadanje u grudima, ali se često javljaju i poremećaji ritma, jer virus oštećuje i sprovodni sistem srca - kaže dr Tasić.

Bonus video:

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.