CENE POLOVNJAKA U SRBIJI SKOČILE! Evo šta Srbi ovih dana najviše kupuju i ne žale PARE
Automobil, Foto: Profimedia

U SVETU AUTOMOBILA

CENE POLOVNJAKA U SRBIJI SKOČILE! Evo šta Srbi ovih dana najviše kupuju i ne žale PARE

Iako je neki optimalni cenovni rang za naš narod, kako smo već i pomenuli, od tri do pet hiljada evra, zanimljivi su podaci koji su to najskuplji, a koji najjeftiniji modeli i koje performanse oni imaju.

Objavljeno:

Polovni automobili cenovnog ranga od 3.000 do 5.000 evra najčešće se prodaju na oglasima.

Građani Srbije automobile mahom kupuju preko oglasa, a najčešće se opredeljuju za one iz Nemačke i Francuske, cenovnog ranga od 3.000 do 5.000 evra i s dizel-motorima!

O potražnji polovnih automobila i njihovim karakteristikama, ali i markama koje prednjače za Kurir je govorio Đorđe Kisin, koordinator tima za auto-moto oglasnika Sasomange.rs.

- Polovni automobili cenovnog ranga od 3.000 do 5.000 evra najčešće se prodaju na oglasima. Neke od glavnih karakteristika tih automobila su velika kilometraža, uglavnom su iz uvoza i u više od 65 odsto slučajeva su u pitanju automobili s dizel-motorima. Mahom su to brendovi koji dolaze iz Nemačke i Francuske - naglašava Kisin i dodaje da su kod nas najprodavaniji modeli "folksvagen golf", "audi A4", "opel astra", "pežo 308", BMW 3, "škoda oktavija" Što se kubikaže tiče, i tu postoje oni trenutno najtraženiji iliti koje svi žele.

Automobili
foto: News1/Zorana Jevtić

- Po kubikaži najprodavaniji automobili takođe mogu da se podele na nove i polovne automobile. Novi su najtraženiji do 1.300 kubika, a polovni do 2.000 kubika radne zapremine motora. Inače, tačno su poznate specifikacije koje naši kupci traže kada hoće da pazare polovnjaka. Kisin nam je otkrio šta naš narod najviše traži.

- U Srbiji najčešće se traže polovni automobili starosti desetak godina, sa servisnom istorijom i redovnim održavanjem. Uglavnom su to automobili s dizel-motorima zbog manje potrošnje i automobili koji imaju dobru servisnu mrežu i snabdevenost rezervnim delovima. Većina ovih automobila je iz uvoza iz zemalja EU. Po tipu karoserije najviše su zastupljene limuzine, zatim slede karavani i hečbek modeli - rekao nam je on.

Iako je neki optimalni cenovni rang za naš narod, kako smo već i pomenuli, od tri do pet hiljada evra, zanimljivi su podaci koji su to najskuplji, a koji najjeftiniji modeli i koje performanse oni imaju.

- Na Sasomange.rs možete pronaći i skuplje automobile, poput, na primer, "mercedes majbaha", koji ima 557 konjskih snaga. Automobil je 2021. godište. U pitanju je benzinac, sa pređenih svega 3.000 kilometara. Ova "mečka" ima 3.982 kubika i u pitanju je džip. Prodavac je stavio da je cena na upit - kaže naš sagovornik i dodaje koji je to najjeftiniji automobil:

- Svakako je jedan od najjeftinijih automobila "punto" iz 1997. godine. Karakteriše ga benzinski motor zapremine 1.100 kubika i 55 konjskih snaga. Prešao je 41.000 kilometara i prodavac za njega traži oko 300 evra - rekao nam je Kisin. Na srpskom tržištu svakako postoje marke koje prednjače i po prodaji, a ne samo po potražnji. Jer nije isto ono što se oglašava koliko, na kraju, ono što se ipak pazari.

- Marke koje prednjače po prodaji možemo podeliti na nove i na polovne automobile. Kada su u pitanju marke koje se najviše prodaju kod novih automobila to su: "škoda", "fijat", "tojota" i "kija". Ukoliko govorimo o prodaji polovnih automobila, najprodavanije marke su: "folksvagen", "opel", "pežo" i "audi" - ističe naš sagovornik. U masi mnogih, pa i u polovnim automobilima, postoje oni koji se ističu. Tako i među polovnjacima ima onih koji su po nečemu specifični.

- Titulu najspecifičnijeg i definitivno najuzbudljivijeg automobila odneo je "rimac nevera". Ovaj hiperelektrični automobil je ubedljivo najbrži na svetu. Ima fantastične performanse ubrzanja 0-100 kilometara na čas za 1,97 sekundi i maksimalnu brzinu od neverovatnih 412 kilometara na čas. Do ovih rezultata lansiralo ga je fascinantnih 1.914 konjskih snaga i baterije od 120 kilovat-sati, koje omogućavaju i autonomiju od, kako tvrde, 550 kilometara.

automobili
foto: AP

Cene polovnjaka takođe često variraju, pa smo našeg sagovornika upitali ima li trenda rasta ili pada cene poslednjih godinu-dve i zbog čega?

- Cene u automobilskoj industriji su na istorijskom maksimumu u poslednjih desetak godina. Trend rasta koji je počeo krajem 2019. i početkom 2020. i i dalje se nastavlja. Rast koji se beleži je u proseku od 20 do čak 35 odsto za određene marke i modele automobila. Ovakve cene uslovljene su raznim faktorima. Naime, proizvodnja novih automobila je značajno usporena zbog nedostataka mikročipova i ostalih elektrodelova koji su ključni za rad automobila.

Na isporuku većine modela čeka si i po nekoliko meseci više nego inače, pa proizvođači imaju dodatne probleme sa isporukama naručenih kontingenata automobila. Pad prodaje novih automobila direktno utiče na broj dostupnih polovnjaka i značajno smanjuje ponudu. Nabavka kvalitetnih polovnjaka iz zemalja EU je značajno poskupela - kaže on i dodaje da je kod nas na snazi i mnogo rigoroznija primena zakona o carinjenju automobila:

- Tako je, recimo, za automobile za koje biste ranije carinu i uvoz platili oko 800 evra, danas potrebno izdvojiti gotovo duplu sumu novca. Prodavci i uvoznici svakako moraju ukalkulisati ove visoke troškove u krajnju cenu automobila, pa samim tim imamo situaciju da su cene porasle.

3.000 do 5.000 - cenovni rang polovnih automobila za koje se opredeljuju srpski kupci

65 odsto prodatih automobila su s dizel-motorima

2.000 kubika je najtraženija radna zapremina motora

300 evra najjeftiniji automobil - "zastava 101" iz 1997. godine

20 do 35 odsto je trend rasta cena koji je započet 2019. godine

Specifična prodaja i nabavka

Uvek zanimljivi oldtajmeri

Interesovanje za oldtajmere kod građana Srbije nikada ne opada. Uvek su u modi, baš zbog svoje specifičnosti, ali je tako specifična i njihova prodaja i nabavka! Đorđe Kisin, koordinator tima za auto-moto oglasnika Sasomange.rs svedoči za Kurir o tome.

- Prodaja oldtajmera je vrlo specifična, baš kao i njihova nabavka, restauracija ili održavanje. Manifestacije poput automobilskih sajmova, okupljanja fan klubova određenih brendova predstavljaju glavna mesta gde se obavljaju kupoprodaje ovih automobila. Njihove cene su različite i na njih utiče niz faktora poput stanja u kom se nalaze, da li su restauirani, da li su kolekcionarski primerak, da li su u voznom stanju ili su u pitanju možda modeli od istorijske važnosti. Tako, na primer, možete pazariti oldtajmer za nekoliko hiljada evra, pa sve do nekoliko stotina hiljada evra.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.