BROJKE U PADU, ALI JE POZITIVNO VIŠE OD 50 ODSTO TESTIRANIH: Preminula još 32 pacijenta
Novi presek, Foto: Profimedia

PRESEK

BROJKE U PADU, ALI JE POZITIVNO VIŠE OD 50 ODSTO TESTIRANIH: Preminula još 32 pacijenta

Ovo su najnovije informacije koje su upravo saopštene

Objavljeno: 15:36h

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 24.192​ građana, od kojih je pozitivno 12.159 dok je, nažalost, preminulo 32.

Na respiratoru je 115 pacijenata.

1 / 10 Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš izjavio je da će trenutni talas korona virusa kulminirati sredinom februara kada ćemo imati veliki broj zaraženih građana.

Doktor je objasnio da ćemo imati prilično mirnu situaciju na proleće i leto, kada ćemo se najzad vratiti normalnom životu. Verovatno ćemo skinuti i maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug.

- Omikron je uspeo ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina - da stvori suživot. Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja - kaže u intervjuu nedelje anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

- Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća - dodao je doktor.

Bonus video:

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.