IMA LI POENTE PRIMITI VAKCINU KAD OMIKRON SVE PROBIJA? Dr Đerlek objasnio ko treba da primi ČETVRTU DOZU
Đerlek, Foto: Foto Kurir

4. doza

IMA LI POENTE PRIMITI VAKCINU KAD OMIKRON SVE PROBIJA? Dr Đerlek objasnio ko treba da primi ČETVRTU DOZU

Lično smatram da može da se odluči da najugroženiji, oni sa imunodificijencijom, koji zaista imaju slab imunitet, prime četvrtu dozu i da njih treba zaštititi - naveo je Đerlek.

Objavljeno:

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji je i na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19, rekao je za Kurir da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine, ali da konačnu reč treba da da NITAG - nacionalno telo za imunizaciju, u kome su vrhunski stručnjaci.

- Lično smatram da može da se odluči da najugroženiji, oni sa imunodificijencijom, koji zaista imaju slab imunitet, prime četvrtu dozu i da njih treba zaštititi jer sad imamo i mnogo ozbiljniji sezonski grip, koga nije bilo prošle godine, koji tek počinje - naveo je Đerlek. Četvrta mRNA vakcina pokazala se neefikasnom protiv infekcije omikronom, pokazuje preliminarno istraživanje iz Izraela.

- Uprkos značajnom povećanju antitela nakon četvrte vakcine, ova zaštita je samo delimično efikasna protiv omikrona, koji je relativno otporan na vakcinu - rekao je vodeći istraživač prof. Gili Regev Johaj.

1 / 5 Foto: Profimedia

Otprilike isti procenat bolničkih radnika koji su primili četvrtu dozu zarazili su se omikronom, kao i oni koji je nisu dobili.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.