SALIVANJE STRAHA, BACANJE ČINI, PRESKAKANJE VATRE: Ovo su svi paganski običaji koje Srbi poštuju u 2016. godini! (FOTO)
Foto: Reuter

SRbi - nebeski narod!

SALIVANJE STRAHA, BACANJE ČINI, PRESKAKANJE VATRE: Ovo su svi paganski običaji koje Srbi poštuju u 2016. godini! (FOTO)

Svake godine od decembra do Uskrsa građani Srbije, bez obzira na činjenicu što živimo u 21. veku, učestvuju u različitim paganskim ritualima u čast godišnjih ciklusa smrti i ponovnog rađanja
Objavljeno:
foto: Profimedia

Ova veština, koju mnogi smatraju i duhovnom metodom svoje izvorište ima u Turskoj. U pet vekova dugom saživotu, Osmanlije su uspele da nam prenesu i mnoštvo orijentalnih verovanja, među kojima je i “salivanje olova”. Ovaj ritual najčešće obavljaju žene, mada se može naići i na muškarac koji baca “olovo”.

Oni se nazivaju stravari i stravarke, a specifičnim znanjima, koja se prenose s kolena na koleno, obogatio ih je najčešće neko od najbližih.

foto: Profimedia

Sam ritual je naoko jednostavan, mada se mnogima čini i opasan. Stravarka ili stravar nekoliko komada olova tope u kašiki dok se ne pretvori u tečno stanje. Onda ga naglim potezima sipaju u posudu za hladnom vodom. To se ponavlja tri puta – nad glavom, grudima i kolenima “uplašenog”, kome su ovi delovi tela u trenutku sipanja olova prekriveni crvenom tkaninom. Ukoliko je olovo bačeno u vodu sjajno, osoba je zdrava.

Bajalice koje stravari izgovaraju prožete su delovima iz Biblije kod hrišćana, odnosno Kurana kod muslimana. Šta se baje, teško je dokučiti, mada se ponekad mogu razumeti i sledeće rečenice: “Beži stravo iz glave”, “Hajde uroci niz potoci”, “Salij da ga nije”.

foto: Giphy

Na kraju olovo se još jednom topi i baca, a oblici dobijeni u dodiru sa vodom, predstavljaju “zle oči”, sve uroke i dušmane. Nad posudom se nožem prekrsti, jer se tako “presecaju sve zle oči”.

Pored ovih, najveći broj paganskih rituala koji se izvode na teritoriji Srbije se praktikuju na istoku zemlje, a poznati su pod zajedničkim terminom "Vlaška magija".

Ona je veoma karakteristična i povezuje se sa Homoljskim planinama i homoljskim krajem. Najrasprostranjenija je u okolini Majdanpeka, Bora, Zaječara i Negotina. Negotinska krajina je najpoznatiji kraj za Vlašku magiju i predstavlja njeno najveće uporište na svetu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.