EKSPLOZIJA GRIPA I RAZNIH SOJEVA KORONE! Omikron hara Srbijom, ali i delta soj korone je još tu (FOTO)
Koronavirus, Foto: Rina

oprez

EKSPLOZIJA GRIPA I RAZNIH SOJEVA KORONE! Omikron hara Srbijom, ali i delta soj korone je još tu (FOTO)

Stručnjaci upozoravaju da, uprkos očiglednoj eksploziji omikrona, u Srbiji još ima i delta soja koji donosi češće hospitalizacije i komplikacije

Objavljeno:

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 9.122 pacijenta pozitivna na koronavirus i to je najveći broj registrovanih slučajeva u jednom danu od početka pandemije. Po svemu sudeći za to je zaslužan omikron soj, koji nije mimoišao ni Srbiju.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da, uprkos očiglednoj eksploziji omikrona, u Srbiji još ima i delta soja koji donosi češće hospitalizacije i komplikacije.

„Omikron ima značajnog udela u rapidnom rastu broja zaraženih. Ipak, nama ni broj obolelih od delta soja nije padao ispod 1.000 prema statistici pre Nove godine i zvaničnog registrovanja omikrona“, kaže za Novu virusolog Milanko Šekler. Istovremeno, on otkriva karakteristike omikron soja.

Milanko Šekler
foto: Printscreen/TVPRVA

„Ponašanjem smo podigli i broj zaraženih delta sojem i onih sa novim omikron sojem. Po simptomima ljudi iz kovid ambulanti vidi se da ima i pacijenata sa omikron sojem i sa deltom“, kaže Šekler.

„Šekler ukazuje da simtomi omikrona brže prolaze – a karakteristika nije toliko visoka temperatura, dominura iscrpljenost i malaksalost“, kaže Šekler.

Gubitak čula mirisa i ukusa nije toliko karakterističan za omikronm – navodi on.

Šekler dodaje i da nema tokiko učestale hospitalizacije obolelih sa omikron sojem. Da situacija sa brojem hospitalizovanih još nije alarmantna svedoči i direktorka bolnice u "Batajnici". Trenutno je oko 320 pacijenata na lečenju u toj kovid bolnici.

Još uvek nema zvanične potvrde da je omikron soj dominantan, ali svi lekari primećuju da, sudeći po brzini kojom se širi, nije reč o delta soju.

"Ovo se širi kao požar, to se razlikuje od delta soja", zaključila je Adžić Vukičević. Ona očekuje da će se nagli porast broja zaraženih odraziti i na broj hospitalizovanih.

"To ćemo videti, to će se pokazati narednih dana", zaključuje Adžić Vukičević.

Dominacija omikrona

Brojevi zaraženih su se proteklih dana uvećavali za po više od hiljadu i to je, po svemu sudeći zasluga omikron soja.

Omikron soj je u Srbiju stigao 23. decembra i po svemu sudeći već je uspeo da postane dominantan, bar tako smatra Dr Radmilo Janković iz Kliničkog centra u Nišu.

Radmilo Janković
foto: Printscreen / Profimedia

Janković, kaže da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona i dodaje da će brojke u narednim danima sigurno biti veće od 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih.

"Imaćemo komplikovanu situaciju u naredne dve nedelje", rekao je Jankovic za RTS i izrazio nadu da će to biti "poslednji čin sa koronom".

Bonus video:

15:50

METEOROLOG NAJAVIO SNEŽNE PADAVINE I ZAHLAĐENJE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.