PENZIONERKA SAKUPILA 80.000 DINARA ZA SRĐANA: "Meni će najveći poklon biti kada on prohoda"
Foto: Printscreen/TikTok/beeandblooms

HUMANOST

PENZIONERKA SAKUPILA 80.000 DINARA ZA SRĐANA: "Meni će najveći poklon biti kada on prohoda"

Miljković kaže da je u toku lečenja, kao posledica zračenja i terapije ostao nepokretan te da mu je Mijanina nesebična pomoć vratila veru u život i izlečenje

Objavljeno:

Umesto poklona na proslavi 66.rođendana, švajcarska penzionerka Mirjana Milovanović (66) iz Isakova kod Ćuprije, sakupila je 80.000 dinara koje je donirala mladiću Srđanu Miljkoviću (35) iz Ravne reke koji se leči od retkog oblika leukemije i tumora.

Miljković je tokom lečenja od ovih teških bolesti, usled zračenja i kompalikacija ostao nepokretan, ali uz pomoć fizijatara pokušava da opet stane na svoje noge, u čemu mu svesedno pomaže i Mirjana koja se već 20 godina bavi humanitarnim radom.

-Želela sam da proslavim 66 rođendan i da ujedno pomognem ovom mladiću da opet stane na svoje noge. Ja sam rešila da svake godine slavim rođendan, jer ne znam koji će mi biti zadnji. Pokloni mi ne trebaju jer imam sve što mi treba, pa rekoh, kad već pravim proslavu zašto da i to ne bude povod da se nekome pomogne. Svima sam rekla da mi ne donose poklone nego ko je koliko planirao neka stavi u kovertu i ubaci u humanitarnu kutiju. Sakupljeno je 80.000 dinara za pomoć u lečenju Srđana Milovanovića, objašnjava Mirjana.

Srđana je upoznala kada je izjajmio sobu kod jedne moje prijateljice u Ćupriji. Na proslavi njegovog 34.rođendana povela se priča o njegovoj teškoj situaciji i Mirjana je odlučila da mu pomaže.

- Trenutno ne može da hoda, došao je iz Ravne reke u Ćupriju kako bi lakše mogao da ide na rehabilitaciju u Ćupriji. Ja sam mu kupila prvo drva da ima za grejanje a onda mu našla i privatnog fizioterapeuta koji je rekao da ima šanse da stane na noge. On noge može da pomera, ali ima problem sa kičmom. Mnogo se obradovao, mlad je čovek treba mu pomoći. Meni će najveći poklon da bude da on stane na svoje noge i prohoda, kaže humana žena.

Miljković kaže da je u toku lečenja, kao posledica zračenja i terapije ostao nepokretan te da mu je Mijanina nesebična pomoć vratila veru u život i izlečenje.

- Razboleo sam se sa 29 godina. Bolujem od retkog oblika leukemije i tumora sarkoma koji je javio u glavi. Prvo sam išao na hemo terapije, pa na zračenje, pa sam ostao skroz nepokretan pa su mi se povratile malo noge. Sada mogu sam da pređem sa kreveta u kolica ali ne mogu da hodam. Kada sam se doselio u Ćupriju 1.septembra upoznao sam teta Miru koja je rekla da će da mi pomaže i od tada mi zaista pomaže. Fizioterapeut se nada da do kraja januara odbacim kolica i da idem uz pomoć štaka ili drugih pomagala. Fizioterapeuta plaćam od novca koji je teta Mirjana sakupila. Da nije nje ne bih mogao ni da vežbam. Bilo šta da mi za treba, tu je. Nemam reči, svaka joj čast, to je jednom žena. Vratila mi je veru u život, bio sam i psihički i fizički uništen. Ne gubim veru da ću opet da stanem na noge. Neću nikada da se predam. Daće Bog da stanem na noge, mlad sam, posle će oporavak valjda brže da ide, kaže Srđan.

On dodaje da srećom još ima dobrih ljudi.

-Socijalnu pomoć imam pravo da primam samo devet meseci, posle je tri meseca pauza, tako da svaka pomoć mnogo znači. Grupa „Pomoć prijatelju“ mi je pomogla, jedan dečko mi je pomogao anonimno, tri meseca mi je platio stan. Popom teta Mirjane mi je vratilo veru u život, kaže Srđan.

U venčanici proslavila 30.godina od razvoda, takođe humanitarno

Mirjana Milovanović postala je poznata široj javnosti kada je 2018.godine u venčanici, sa bidermajerom u rukama, uz zvuke trubača i 80 zvanica, spektakularno proslavila neobični jubilej - 30 godina od razvoda braka. I ta proslava je bila humanitarnog karaktera pa je sav novac, koji je sakupljen umesto poklona, bio namenjen za pomoć porodicama koje je Mira u to vreme pomagala. Mira se inače humanitarnim radom bavi već oko 20 godina i do sada je pomagala više porodica u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Moravcu, Ćupriji kroz kupovinu hrane, nabavku garderobe, lekova, plaćanje kirije i računa.

-Humanitarni rad me ispunjava. I ja nekada nisam imala, bila sam i ja siromašna pa me je to navelo da pomažem ljudima. Volim da pomažem, nisam bogatašica, nemam milione, ali tu moju invalidsku penziju koju sam zaradila radeći radnički posao želim da podelim sa drugima. Kada bi svi tako radili, eh šta bi bilo na ovom svetu. Mnogo bi manje bilo nesrećnih ljudi. Kada bi svi preuzeli nekoga da leče, kada prave neko slavlje da stave humanitarnu kutiju pa ko koliko ima da da, to bi se sakupljalo i pomoglo nekome, kaže Mirjana. Želja joj je da proslavi i 40.godina od razvoda braka a i te fešta će, kaže, biti humanitarnog karaktera.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.