NOVČANA POMOĆ PORODICAMA U 2022.: Za prvo dete još 300.000, za drugo i treće 100.000 dinara, 20.000 evra za stan
Ilustracija, Foto: Profimedia

OLAKŠICE

NOVČANA POMOĆ PORODICAMA U 2022.: Za prvo dete još 300.000, za drugo i treće 100.000 dinara, 20.000 evra za stan

Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame Su Zakon pozdravila je ove izmene zakona koje "idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice" jer, kako je istakla, pronatalitetne politike jesu politike od najvišeg nacionalnog interesa danas i biće i u budućnosti

Objavljeno:

Od 1. januara 2022. sve porodice koje dobiju drugo ili treće dete, primaće od države jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, a ova vest obradovala je mnoge mame koje čekaju prinove! Na sednici je usvojen amandman koji formalno podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović, a ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović naveo je da su procenili kapacitete budžeta i zaključili da ima prostora i za ovu izmenu.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame Su Zakon pozdravila je ove izmene zakona koje "idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice" jer, kako je istakla, pronatalitetne politike jesu politike od najvišeg nacionalnog interesa danas i biće i u budućnosti.

- Uz njih očekujemo da ćemo uskoro videti i izmene koje će urediti status porodilja preduzetnica koje sadašnji zakon tretira kao nezaposlene, kao i trajnije rešenje za sve one žene koje se nalaze na privremenim i povremenim poslovima, koje su nezaposlene ili ekonomski neaktivne i podsećamo da se ovaj problem može rešiti tako da se svim porodiljama u Srbiji u trajanju od godinu dana garantuje naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta najmanje u visini republičkog minimalca - izjavila je Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame Su Zakon.

Tatjana Macura
foto: Kurir TV

- Takođe, država mora da osmisli i paket mera podrške koji se odnose na porodice sa decom i nakon što se završi taj rani period obezbeđivanjem dovoljnog broja mesta u vrtićima, pripremom paketa mera podrške poslodavcima koji zapošljavaju žene sa decom koje žele da rade, besplatnim udžbenicima tokom osnovne i srednje škole, kao i drugim vidovima podrške prilagođenim potrebama roditeljstva u 21. veku - zaključuje Macura.

Inače, pored ove pomoći od 100.000 dinara, roditeljima ostaje i postojeća finansijska podrška koja za drugo dete iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara, odnosno 1.440.000 za treće dete koje se isplaćuje u 120 jednakih mesečnih rata od po 12.000 dinara. Primanja za četvrto dete za sada ostaju ista, odnosno roditeljima se za četvrto dete isplaćuje roditeljski dodatak od 2.160.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata od po 18.000 dinara.

Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, prema kojima će od 1. januara za svako provorođeno dete biti jednokratno isplaćivano po 300.000, umesto dosadašnjih 100.000 dinara.

Stanovi za mlade parove

Država je obećala i pomoć porodicama za kupovinu stana u iznosu od 10.000 do 20.000 evra.

Par, Brak, Renoviranje, Uređenje doma, Kuća, Stan, Dekoracija
foto: Profimedia

Prema predlogu koji je otišao na Vladu, pravo na novac iz državne kase za kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji. Kupljena nekretnina, po slovu zakona, ne bi mogla da se otuđi pet godina od kupovine, odnosno bez saglasnosti organa starateljstva. Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja prinove, a o pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada. U njoj će biti predstavnici nadležnih za socijalna pitanja, brigu o porodici, demografiju, finansije, privredu, građevinarstvo, brigu o selu i Republičkog geodetskog zavoda. Predsednik komisije je ministar za socijalna pitanja.

Najavljene su i olakšice za roditelje koji studiraju, pa tako za devojku koja zatrudni i oca deteta neće važiti postojeći rokovi, već će polaganje ispita dogovarati sa profesorom. Studentkinje neće gubiti godinu, niti plaćati školarinu, ali je obaveza da studije završe do 26. godine, odnosno do 28, ako studiraju medicinu.

Država će formirati i tim koji će razraditi sve detalje u vezi sa olakšicama za studente koji odluče da postanu roditelji pre nego što završe fakultet.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.