CENKAJTE SE SA TURCIMA, PRIČAJTE NA SRPSKOM, I PONESITE GOMILU STVARI KUĆI: Novinarka Espresa savetuje iz Istanbula
Istanbul, Foto: Espreso, Profimedia

ZA SVE LJUBITELJE TURSKE

CENKAJTE SE SA TURCIMA, PRIČAJTE NA SRPSKOM, I PONESITE GOMILU STVARI KUĆI: Novinarka Espresa savetuje iz Istanbula

Napominjem da je cenkanje sa Turcima "obavezno" i da ne pristajete odmah na cenu koju vam ponude za neku stvar. I sami Turci vole da se cenkaju, tako da su vam tu raširene ruke, priča naša novinarka...

Objavljeno: 15:04h

O raskoši i lepotama Istanbula kao glavnog grada Turske svi ste čitali, a neki od vas su bili u prilici i da ga posete jednom ili više puta, i uvereni smo da se svaki put iznova oduševite.

Kao megalopolis koji se prostire na dva kontinenta, posetioce dočekuje raširenih ruku i toplih čajeva, a o hrani da ne pričamo.

Iako smo sigurni da ljubitelji Istanbula već znaju kakve mogućnosti ovaj grad nudi, novinarka Espresa iz prve ruke otkriva šta morate posetiti, isprobati, ali i na šta da pripazite kada putujete u tursku prestonicu.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Uslovi za ulazak u Tursku

Prvo, važno je da znate kakvi su uslovi za ulazak u Tursku. Iako se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi da pri ulasku, pored samog pasoša, morate imati kovid sertifikat, negativan PCR ili antigenski test, i njihov HES kod kako bi mogli ulaziti u zatvorene objekte, u praksi to nije baš tako.

Naime, Turci na granici ne traže ništa sem da pokažete vašu putnu ispravu, čak su i prijateljski raspoloženi kada razgovaraju sa vama i sve se završi u rekordnom roku.

Prednosti Istanbula

Sad kada je jasno da ulazak u Tursku ne predstavlja nikakav problem, da se osvrnem na prednosti koje ova zemlja i Istanbul nude svim svojim posetiocima.

Pored silnih znamenitosti koje Istanbul nudi, poput Aja Sofije, Topkapi palate, Plave džamije, Galata kule i mogućnosti krstarenja Bosforom, bila sam u prilici i da iskusim sve užitke koje ovaj grad nudi.

Sem što sam se osećala kao da sam kod kuće, a ne stotinama kilometrima daleko, Turci su me odmah počastili svojim "blagom", slatkišima i fantastičnim čajem.

Napominjem da je cenkanje sa Turcima "obavezno" i da ne pristajete odmah na cenu koju vam ponude za neku stvar. I sami Turci vole da se cenkaju, tako da su vam tu raširene ruke.

Baklava, ratluci, pistaćiji i alva su nešto bez čega se nisam vratila iz Istanbula, a različiti čajevi, posebno od nara osvojilo me je na prvu. Neizostavan deo posete bila je i Kapali čaršija i čuvena pijacu začina, jer takvo nešto nećete naći nigde u svetu. Imala sam mogućnost i da degustiram specijalitete, i priznajem izbor je bio poprilično težak. Cene njihovih slatkiša se kreću od 200 do 450 lira, što je oko 15-30 evra.

1 / 3 Foto: Espreso.rs

Razlike u cenama

Što se tiče šopinga, odmah sam primetila da su cene povoljnije nego kod nas, ali ne toliko koliko se moglo pretpostaviti. Posvuda sam viđala "markirane" stvari, i morate da znate da su to uglavnom dobre kopije, tako da razmislite pre nego što ih u trku pazarite.

Moja topla preporuka je da pogledate za sebe dobar kaput ili jaknu, jer ih možete naći po povoljnim cenama, a takav kvalitet kod nas nije lako pronaći. Cena dobrog montona ili parke se kreće oko 150-200 evra. Takođe, ako imate sreće, možete pronaći vrhunske čizme za ispod 100 evra. Pojedine radje nude i popuste, pa ćete sigurno naći nešto za sebe.

Prodavci su vrlo srdačni, posebno prema ljudima iz Srbije i Rusije, pa su sa mnom prozborili i koju rečenicu na srpskom, ali i na ruskom, i priznajem da je bilo baš simpatično. S obzirom da sam više restoranski tip, odmah sam primetila par stvari. Usluga je na izuzetno dobrom nivou, ali se cene u restoranima razlikuju. Najveću razliku možete primetiti u ceni obične kafe koja se kreće od 2 do čak 5 pa i više evra po osobi.

Nisam morala da se brinem koliko je i da li je jelo začinjeno, jer turci izbor začina prepuštaju gostima i uglavnom serviraju nezačinjeno.

Priliku za šoping ugrabila sam svaki dan koji sam tamo provela, a Turci su bili toliko "uporni" da nisam mogla odoleti da ne kupim i najmanju stvarčicu. Ako vidite da se dvoumite oko nečega, spremni su i da pristanu na iznos koji vi sami predložite, što je priznaćete neverovatno.

Sve u svemu, iz Istanbula sam otišla sa više kofera nego kad sam krenula, uspomene koje sam ponela sa sobom su neprocenjive, i već planiram novu turu po Istanbulu!

1 / 23 Foto: Profimedia

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.