PLESALI SMO SA DRŽAVNIM PRVACIMA SA VRAČARA! Išli su na svetsko prvenstvo, a njihovi koraci su NESTVARNI (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Ustupljene fotografije

fantastična ekipa

PLESALI SMO SA DRŽAVNIM PRVACIMA SA VRAČARA! Išli su na svetsko prvenstvo, a njihovi koraci su NESTVARNI (VIDEO)

Kako su nam rekli igrači iz ovog tima, konkurencija je bila jaka, ali rivalstva u ovom takmičenja, ni u samom sportu nema, već su imali i svoje favorite za koje su navijali

Objavljeno:

Formacijski tim plesnog kluba "Vračar" učestvovao je u Svetskom prvenstvu u formacijskim timovima u Bremenu, gde je naša ekipa došla do polufinala i osvojila 13. mesto, a odmah po povratku u Beograd, postali su državni prvaci takmičenja Plesnog saveza Srbije.

Reporteri Espresa otišli su u posetu ovim sjajnim mladim ljudima čiji talenat je neosporan, a njihov instruktor Đorđe Mandić ispričao nam je i kako su tekle pripreme za takmičenje, kakva je bila svetska konkurencija, a otkrio nam je i po čemu je ples toliko poseban.

"Utisci sa takmičenja su fantastični i pored problema koje smo imali zbog korone, uspeli smo da se izborimo. Imali smo veliku podršku Plesnog Saveza i našeg kluba. Nemci neguju veliku tradiciju plesa, samo dešavanje je bilo u areni koja prima 20.000 ljudi, atmosfera je bila prelepa. Mi smo zauzeli 13. mesto, to je ulazak u polufinale i prezadovoljni smo rezultatom. Ovo je jedna mlađa ekipa, od nas 16 koji čine tim, 12 njih je prvi put igralo svetsko prvenstvo, tako da je to za njih bilo jedno lepo iskustvo", ispričao je Đorđe za portal Espreso.

Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvofoto: Plesni klub Vračar

Kako su nam rekli igrači iz ovog tima, konkurencija je bila jaka, ali rivalstva u ovom takmičenja, ni u samom sportu nema, već su imali i svoje favorite za koje su navijali.

Što se tiče konkurencije bila je jaka, bili su timovi iz Rusije, Ukrajine, Nemačke, Austrije, sam odlazak je fantastičan upoznaješ nove ljude, nove kulture, svako ima notu kreacije. Ples je specifičan po tome da se svi međusobno poštuju, da se druže, razmenjuju informacije, za razliku možda od nekih drugih sportova", rekao nam je instruktor.

Sama priprema za izlazak pred publiku i sudije je zahtevna. Devojkama treba nešto više vremena, zbog šminkanja, garderobe i frizura, kako bi nastupile bez ikakvih smetnji, ali muški deo ekipe je jednoglasno rekao da su tačne i da se gotovo nikada ne dešava da čekaju jednu od njih da se spremi.

Ipak za uspeh na svetskom takmičenju potrebno je mnogo truda i ulaganja tokom cele sezone.

Plesna ekipa sa Vračara
Plesna ekipa sa Vračarafoto: Plesni klub Vračar

"U decembru je svetsko prvenstvo i u januaru već kreću pripreme za novi projekat. Koreografija treba da traje 6 minuta i jako je zahtevna ima neke elemente, trikovi koji su obavezni za sve ekipe i onda se to uvežbava šest meseci aktivno, onda ide letnja pauza i od septembra se kreće ponovo sve do decembra", objasnio nam je Đorđe koji se inače od pete godine života bavi plesom i to u istom klubu.

Nakon što smo i sami iskusili čari plesa i zaigrali sa profesionalcima nekoliko osnovnih koraka, mogli smo da primetimo da prvo što te ples nauči jeste da slušaš i da budeš skoncentrisan na ono što radiš, da ti misli ne lete, već da se prepustiš i naučiš da se usresrediš u ovom slučaju na muziku, na pokret.

1 / 4 Foto: Plesni klub Vračar

Inače u presnom klubu Vračar pored ovog sjajnog takmičarskog tima, postoje i grupe za početnike, zatim za rekreativce, starije sugrađane gde se često nađu i bračni parovi, a Đorđe nam je ispričao po čemu je to ples specifičan i zašto bi trebalo u jednom trenutku svog života ako to već niste u ranoj mladosti da se odlučite za ovu sportsko-umetničku rekreaciju.

" Ono što je drugačije jeste da vi u drugim sportovima poput fudbala, igrači tokom karijere potpisuju ugovore, zarađuju, penzioniše se i i uživaju u životu, dok u plesu nije tako. Ceo život se trenira, vežba i tek kada se završi karijera, tek onda počinješ da radiš, ako želiš da se baviš tim poslom i živiš od toga. Tokom same karijere ne može da se zaradi. Mislim da svi koji su u plesu da su iz ljubavi tu, jer nije novac u igri. Mislim da novac može da pokvari taj sportsko-umetnički momenat, a ovde ga nema, ovde možeš da odustaneš kad god želiš, nisi vezan ugovorom, ne moraš da dolaziš ako si povređen", ispričao je instruktor.

1 / 4 Foto: Plesni klub Vračar

RAZLOZI ZBOG KOJIH BI TREBALO DA ZAPLEŠETE

Ples je idealan za relaksaciju, dok istovremeno troši 300 kalorija za samo jedan sat vežbanja! Poboljšava koordinaciju, ravnotežu i podstiče pravilno držanje. Angažovanjem cele muskulature tela postiže se bolji tonus mišića i poboljšava cirkulacija.

Ujedno je dostupan svima bez obzira na godine i spretnost.

Potrebno je poneti dobro raspoloženje i želju za novim saznanjima!

(Espreso/Jelena Mladenović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.