Bila sam na debati ateista i vernika: Posle priče o Deda Mrazu i Bogu, i homoseksualcima, pobedili su...(FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet

sudar pitanja!

Bila sam na debati ateista i vernika: Posle priče o Deda Mrazu i Bogu, i homoseksualcima, pobedili su...(FOTO) (VIDEO)

Da li je Bog ljubav ili diktator koji gazi i ubija pred sobom ljude, decu, nedužne, pa i stoku zbog "navodnih" grehova njih samih, ali i njihovih prethodnika?
Objavljeno: 11:10h

Sagovornici su se zatim osvrnuli na sam doživljaj Boga i vere. Asistent na Bogosloviji, Vukašin Milićević objašnjavao je kako je vera subjektivna stvar koja se doživi ili ne doživi. To ne treba nametati, već osećati i doživeti, barem po njegovim rečima. Ali je Bojan odmah postavio kontra pitanje.

- Ako neko nešto doživljava, to ne znači da to nešto postoji, ni u fizičkom, ni u metafizičkom svetu, zar ne?

- Ukoliko bih morao da definišem Boga, rekao bih da je Bog ljubav. Bog se povlači kako bi se sjedinio sa čovekom, plastično rečeno Bog je postao ateista, kako bi napravio prostor za čoveka, objasnio je Milićević pokušavajući da pokaže razliku između Starog i Novog zaveta koji su po rečima njegovog "protivnika" kontradiktorni.

Bilo je govora upravo i o razlici između dva zaveta, pa se Dragićević zapitao da li vernici i crkva mogu da se odluče između Boga koji je ljubav i koji širi osećanje ljubavi i Boga "koji ubija ljude, decu, stoku i sve što mu se nađe na putu" kako bi kaznio čoveka za svoje grehove svoje, ali i grehove svojih prethodnika.

Bilo je i dosta sporenja oko izjednačavanja Boga sa Deda Mrazom, pa je Bojan stavio verovanje u Zevsa i Deda Mraza u isti koš, ali se pitao, koliko ima zapravo razlike između tih pojmova i samog Boga shvaćenog u hrišćanskom smislu?

- Deda Mraz je služio da "postroji i uceni" decu, "ukoliko budeš dobar, dobićeš poklon, a ukoliko veruješ u Boga, sledi ti večni život na drugom svetu", objasnio je Bojan.

Nakon ovih tema, postavilo se neizbežno pitanje o mešanju crkve u državna pitanja, gde je asistent objasnio kako svaka verska zajednica ima pravo da se čuje i da to ne znači striktno mešanje u "državna posla".

I o homoseksualizmu se dosta diskutovalo. Glavni problem predstavlja zapravo osuda crkve i njen "podsticaj" određenim grupama koje ugnjetavaju homoseksualce, barem po Bojanovim rečima. On je to usko povezao smatrajući da nije normalno da crkva poziva na linč, dok se Vukašin Milićević "ogradio" rekavši da određeni stavovi nisu i zvanični stavovi Srpske Pravoslavne crkve.

Oboje smatraju da žene i muškarci imaju jednaka prava, kao i da nasilje ni u kom slučaju ne treba da se primenjuje.

Pogledajte deo rasprave:

(J. J.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.