POČINJE RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA NA RADANU: Jedan put spojiće dve strane planine, dva okruga i četiri banje
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

DOBRA INFRASTRUKTURA

POČINJE RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA NA RADANU: Jedan put spojiće dve strane planine, dva okruga i četiri banje

Odavde preko Bojnika, Prokuplja, Kuršumlije ima 130 kilometara u jednom i 130 u drugom pravcu

Objavljeno:

Naredne godine na planini Radan počinje gradnja saobraćajnice duge 26,5 kilometara, koja će spojiti Prolom, Lukovsku i Kuršumlijsku banju, sa jedne, i Sijarinsku banju sa druge strane planine. Isti put povezaće i Caričin grad i Đavolju varoš i tako doprineti razvoju turizma u tom kraju.

Pre više od dve decenije, Zorica Arsić vratila se u svoj rodni dom na Radan planini. Od tada do danas bavi se seoskim turizmom: dočekuje goste, putnike namernike koji uvek imaju samo jednu zamerku – loš put.

"Odavde preko Bojnika, Prokuplja, Kuršumlije ima 130 kilometara u jednom i 130 u drugom pravcu. Možete da zamislite koliko bi mi put značio", kaže Arsićeva.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Od planinarskog doma na Radanu do Prolom banje ima 26 kilometara.

Sledeće godine počinje gradnja puta koji će spojiti dva okruga – Jablanički i Toplički, odnosno četiri banje na dve strane Radana, kao i Đavolju varoš i Caričin grad.

Planirana je i gradnja velikog spomen-kompleksa „Begovića grob”, u spomen na slavnog junaka iz Topličkog ustanka. Za ceo projekat država je izdvojila 850 miliona dinara.

"Kažu ljudi da više ovde ne prodaju zemlju već placeve, jer je mnogo zainteresovanih investitora i onih koji bi da se vrate na svoja ognjišta", ističe Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Na teritoriji opštine Lebane ima 250 kilometara seoskih puteva, a poslednjih godina mnogi su rekonstruisani.

1 / 3 Foto: Printskrin/RTS

Izgradnja saobraćajnice preko Radana dodatno će pomoći razvoju turizma, za šta u lokalnoj samoupravi već imaju spremne projekte.

"Napravili smo plan detaljne regulacije Čukljenik. To će biti sportsko-rekreativni kompleks", navodi Zlatko Nedeljković, direktor JP Lebane.

U svakom slučaju, Radan više neće biti uspavana lepotica juga Srbije.

Dobra infrastruktura dovodi velike investitore, pa nije nerealno očekivati da se za dve do tri godine Radan, po turističkoj ponudi, približi Kopaoniku i Zlatiboru.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.