MOLNUPIRAVIR JE EFIKASAN, ALI NIKAKO NE SMETE DA GA UZIMATE NA SVOJU RUKU: Dr Vladimir Jakovljević objasnio SVE!
Ilustracija/Dr Vladimir Jakovljević, Foto: Profimedia/Kurir Tv

obratite pažnju

MOLNUPIRAVIR JE EFIKASAN, ALI NIKAKO NE SMETE DA GA UZIMATE NA SVOJU RUKU: Dr Vladimir Jakovljević objasnio SVE!

Nova generacija iz te grupe

Objavljeno:

Prvi antivirusni lek protiv kovida molnupiravir dostupan je pacijentima u kovid ambulantama!

Za molnupiravir proizvođač navodi da ublažava tok kovida-19. Uzimanjem leka ubrzo posle pojave simptoma rizik od odlaska u bolnicu ili smrti od infekcije koronavirusom - upola se smanjuje.

Vladimir Jakovljević
foto: Kurir TV

- Ovo je jedan od novih lekova. Nova generacija iz te grupe. Trebalo bi imati u glavi da lek treba primeniti na vreme i to nekoliko dana od početka infekcije. Može i kasnije, ali najbolje bi bilo na vreme. Krajnja strategijska tačka je da virus ne uđe u ćeliju - rekao je u jutarnjem programu Kurir televizije dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Vladimir Jakovljević.

Vladimir Jakovljević
foto: Kurir TV

Prema proizvođaču molnupiravil pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

- Uvek sam sugerisao da se pacijenti odmah obrate lekaru. Nisam od onih koji prave fobiju i famu od ovog virusa, jer kad uzmete brojke, generalno su male - rekao je dekan medicinskog fakulteta i dodao da lekove treba piti samo uz savet lekara.

Trudnice ne bi trebalo da piju onaj lek - kažu istraživanja.

Vanja Milošević
foto: Kurir TV

- Kad smo kod trudnica uvek je najbolje ono pravilo "bolje sprečiti nego lečiti". Približavamo se i ove godine brojci od 8.000 porođaja. Pa na taj broj uzmite broj 206 trudnica koje su bile kovid pozitivne, a od njih samo jednu bebu kovid pozitivnu, onda je to "samo". To "samo" kažem uslovno jer smo svakoj prišli sa velikom dozom opreza - rekao je specijalista ginekologije i akušerstva Vanja Milošević.

Stručnjak dodaje da su imali jasan stav da do 12 nedelje nema vakcinacije.

- Svakoj trudnici se prilazi sa posebnom pažnjom i uzimamo u obzir sve njene komorbiditete. Na osnovu svega toga donosimo zaključke da li bi kod nje vakcinacija ugrozila plod ili ne. Mi smo imali jasan stav da do 12 nedelje nema vakcinacije. Što se tiče ovih 206 kovid pozitivnih trudnica, sve su uglavnom bile nevakcinisane, tako da i to treba reći - objasnio je doktor Milošević.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.