UČENICIMA ĆE BITI OMOGUĆENO DA ZAVRŠE DVA PROGRAMA SREDNJE ŠKOLE: Priprema sistema za DRŽAVNU maturu
Škola, Foto: EPA / RONALD WITTEK

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

UČENICIMA ĆE BITI OMOGUĆENO DA ZAVRŠE DVA PROGRAMA SREDNJE ŠKOLE: Priprema sistema za DRŽAVNU maturu

On je dodao da veruje da će novi Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) obezbediti neophodne podatke centru za ispite.

Objavljeno:

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju se određena pitanja do pune primene projekta državne mature, koja je veliki iskorak na koji se čeka više od 10 godina, poručio je danas resorni ministar Branko Ružić, a prenose Agencije.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ružić je na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo rekao da se tim izmenama i dopunama želi ostvariti i kontinuitet sa učenicima osnovnih škola čije je zdravstveno stanje teško i koji su u kućnoj izolaciji.

Želimo da preciziramo nastavu na daljinu za njih - poručio je Ružić i naglasio da se u setu usvojenih zakona na predlog Ministarstva, nalazi pet predloga o izmenama i dopunama radi, kako kaže, usklađivanja sa ciljevima i reformom obrazovanja, kao i jedan predlog o inovacionoj delatnosti.

Ružić je rekao da predlog Zakona o inovacionoj delatnosti predviđa da se u inovacioni sistem uključi evropski istraživački pristup.

- Ova oblast uređena je sistemski zakonom iz 2005, potom smo 2012. i 2013. godine imali izmene koje nisu bile suštinske, a sada je plan da se inovacioni sistem usmeri prema projektima koji podstiču i privredni i društveni razvoj - naglasio je Ružić.

On je naveo i da se izmenama predlaže da redovni učenici koji pohađaju program internacionalne mature, pohađaju i deo programa za smer gimnazija ili obrazovni profil u svojstvu redovnog učenika.

- Tako se učeniku omogućava da stekne uporedo dva programa srednjeg obrazovanja, a regulisano je i pravo izlaska i ocenjivanja na državnu maturu - naveo je ministar. Ocenio je i da se izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju određena pitanja do pune primene projekta državne mature, na koju se, ističe, čeka više od 10 godina.

- Sada je sazrela koordinacija sa visokoškolskim ustanovama i pripremimo našu infarstrukturu u sistemu kako bi sve funkcionisalo - istakao je Ružić.

Kako je naveo, u oblasti predškolskog vaspitanja izmenama i dopunama se želelo omogućiti ostvarivanje programa na stranom jeziku, odnosno dvojezična nastava.

- U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i u izmenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju propisali smo evidenciju o detetu putem Jedinstvenog obrazovnog broja (JOB) - dodao je Ružić. Kaže i da se predloženim dopunama žele blagovremeno stvoriti uslovi za efikasnu i stručnu pripremu za realizaciju ispita kojima se završava određeni nivo obrazovanja.

- Da bi to sve funkcionisalo važno je da se pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja konačno formira centar za ispit što je skladu sa akcionom planom za period od 2021-2023. godine - istakao je Ružić.

On je dodao da veruje da će novi Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) obezbediti neophodne podatke centru za ispite.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.