SRBI TREBA DA NAUČE 1 STVAR OD ENGLEZA, SUVIŠE JE RETKA! Čuveni kritičar PORUČIO
Bogdan Popović, Foto: Wikipedia

IZNEO U RASPRAVI

SRBI TREBA DA NAUČE 1 STVAR OD ENGLEZA, SUVIŠE JE RETKA! Čuveni kritičar PORUČIO

Ne vladamo dovoljno nad osećanjima, otuda naša razdražljivost, naprasitost, suviše strasne želje, suviše jaka srdžba kad se želje ne ispune, smatrao je Popović

Objavljeno: 13:02h

Proučavanjem našeg nacionalnog karaktera bavio se i književni kritičar Bogdan Popović u svojoj čuvenoj raspravi "Šta Srbi imaju da nauče od Engleza".

Popović je Srbe tu opisivao kao mlad narod, koji se zbog nedovoljne kulture, odnosno nedovoljnog iskustva života, još nije naučio samosavlađivanju.

"Mi imamo suviše živ temperament, suviše se brzo uzrujavamo pod uticajem spoljašnjih utisaka, ne vladamo dovljno nad osećanjima, otuda naša razdražljivost, naprasitost, suviše strasne želje, suviše jaka srdžba kad se želje ne ispune. Mi nismo rđavi, ali zbog svoje neobuzdanosti kadri smo pod prvim utiskom učiniti stvari koje su gore nego što nam je pravi karakter. Mi imamo bistru i živu pamet, ali baš ona nas navodi na brze i jednostrane zaključke i ne da nam da stvari mirno i sa svake strane posmatramo.

Od svih engleskih osobina Popović je najviše preporučivao englesku dobrotu. Dobrota je u pravom smislu reči suviše retka stvar da bi se mogla pripisivati jednom celom narodu. To što je Popović nazvao dobrotom bilo bi tačnije nazvati pitomošću.

Do svetskih ratova Englezi su živeli u miru, slobodi i blagostanju. To je u znatnoj meri ukrotilo divlju zver koja se krila u njima kao u svakom čoveku. Kad je govorio o engleskoj dobroti, Popović je mislio na ovu razliku koja postoji između srpske i engleske dobrote.

Za onoga koga voli, Srbin je u stanju da učini više od Engleza. Ali, Englez je u stanju da učiniti i za onog koga ne voli kad ga vidi u nevolji. Srbin čini dobro iz ljubavi, a Englez iz osećanja dužnosti.

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.