PORODICA POPOV IZ KIKINDE OSTALA BEZ KROVA: "Sve se urušilo, bio je to deo ispod kojeg deca spavaju" (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

SEDMOČLANA PORODICA ŽIVI U TEŠKIM USLOVIMA

PORODICA POPOV IZ KIKINDE OSTALA BEZ KROVA: "Sve se urušilo, bio je to deo ispod kojeg deca spavaju" (FOTO)

- Decu sam povukao, supruga mi je izašla znači bosa! Sve se obrušilo. Ovaj deo kod zvonika pao je dole. Kada smo pogledali plafon deo baš tamo gde deca spavaju - rekao je Popov

Objavljeno:

Objekat star 150 godina nadomak jednog kikindskog groblja jedini je dom porodice Popov, koja u njemu živi već pet generacija unazad. Krov star više od veka, zbog neodržavanja, nedavno se urušio, sa njim i deo plafona i samo pukom srećom niko od sedmoro ukućana nije stradao.

U trenutku dok sedmočlana porodica Popov večera, u susednoj prostoriji trošne kuće na ulazu u Melino groblje u Kikindi ruši se plafon. Istrčavaju na ulicu, a kada se prašina slegla, videli su da je kuća ostala bez krova. Ovde Omer Popov živi sa suprugom i četvoro dece, zajedno sa bratom sa kojim radi kao grobar. Upravo u trenutku rušenja Marinko je bio u prostoriji, piše "RTS".

- Počelo je samo da krcka i da puca. I odjednom se jako veliki tresak čuo i onda kako se to srušilo samo sam video prašinu. I brat viče brzo, i snajka je isto počela da viče, istrčali smo napolje i kad smo pogledali, krov se skroz srušio - priča Marinko Popov iz Kikinde.

Porodica Popov
foto: Printscreen/RTS

I za Omera Popova je sve bilo zastrašujuće.

- Decu sam povukao, supruga mi je izašla znači bosa! Sve se obrušilo. Ovaj deo kod zvonika pao je dole. Kada smo pogledali plafon deo baš tamo gde deca spavaju - rekao je Popov.

Porodica Popov
foto: Printscreen/RTS

Kuća pripada kikindskoj Pravoslavnoj crkvenoj opštini, a Omer i Marinko su peta generacija porodice Popov koja ovde živi. Deca imaju 10, 13, 15 i 17 godina. Dvoje ide u osnovnu, a dvoje u srednju školu. Trenutno su svi s majkom smešteni u jednu hraniteljsku porodicu u obližnjem selu Iđošu.

- Doručak i ručak i večera. Imamo i da legnemo, i toplo je stvarno. I ljudi su pričljivi, i da pomognu, šta ti ja znam, uvek. Uvek su tu pored nas i kada je loše i kada je dobro, uvek su tu. Znači nemam reči za njih, stvarno kao njihova kćerka tako su me prihvatili, i mene i moju decu - ističe Gordana Popov.

Pomoć za porodicu Popov

Glavni izvor prihoda porodici Popov su socijalna pomoć i dečji dodatak. U rešavanje problema uključila se kikindska Crkvena opština, "Pošta Srbije" već je ponudila finansijsku pomoć, a pre svih je reagovala lokalna gradska samouprava.

Marinko i Omer bi voleli da se kuća spase, pre nego nalaženje drugog smeštaja za porodicu.

Porodica Popov
foto: Printscreen/RTS

- Danas će se na terenu pogledati kako objekat izgleda i u kom je stanju, pa ćemo da vidimo nakon njihove procene da li ćemo ići u sanaciju, da li će se raditi na tome da se zajedno sa Crkvenom opštinom dogovori kako bi to izgledalo u narednom periodu, da li će porodica moći tu da živi ili ćemo im naći adekvatan smeštaj na neki drugi način - najavio je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

Kako bi se što pre rešio problem porodice Popov, nadležni Centar za socijalni rad Kikinda ponudio je potrebnu dodatnu pomoć, a po svojoj želji braća Popov do sigurnog krova nad glavom i dalje žive u delu polusrušene kuće, čuvaju stvari i rade na održavanju groblja.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.