Sve zgrade će morati da imaju skupštinu stanara: Ovo je novi Zakon o stanovanju!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

slažete li se?

Sve zgrade će morati da imaju skupštinu stanara: Ovo je novi Zakon o stanovanju!

Vlada usvojila novi Zakon o stanovanju, čiju je izradu inicirao Grad Beograd, a koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe već krajem meseca...
Objavljeno: 07:40h

Možda najbitnija novina koju donosi ovaj zakon jeste da zgrade ubuduće neće moći da budu bez skupštine stanara, već će lokalna samouprava biti ovlašćena da postavlja privremene upravnike. Kako je objasnio gradski menadžer Goran Vesić, zakonom se uvodi i javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je napomenuo i da su promenjena pravila u radu skupštine stanara, te da će od sada većinska odluka važiti apsolutno za sve, pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

- Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogući će se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove, poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Takođe, više neće postojati predsednik skupštine stanara, već upravnik zgrade, koji će biti jedan od stanara. Stanari, međutim, imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade - objasnio je Vesić.

UŽAS NA ZELENOM VENCU: U međusobnoj tuči migranata JEDAN UBIJEN, dvoje teško povređeno! (FOTO)

Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja, koja će biti pri Privrednoj komori, a ti ljudi će proći posebne obuke. Tako će stanarima na raspolaganju biti stručni ljudi, poput domara, koji će se brinuti o njihovom održavanju.

S druge strane, zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara, već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Iako bi ovaj zakon trebalo da olakša život stanarima zgrada, nisu svi zadovoljni njim. Tako Zoran Madžarević, predsednik skupštine stanara novobeogradske zgrade u ulici Pariske komune, smatra da je zakon dobar samo za Grad i opštine, jer će im doneti prihode.

- Predsednici Skupštine stanara do sada nisu mogli da primaju platu, a upravitelji zgrada će moći. Smatram da se ovaj zakon uvodi kako bi se zgrade dovele u red na silu - navodi Madžarević.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.