RUMUNI DELE EVROPSKE PASOŠE SRBIMA: Možete ga dobiti BAŠ VI, ako ispunite OVE uslove!
Foto: Profimedia

pomama!

RUMUNI DELE EVROPSKE PASOŠE SRBIMA: Možete ga dobiti BAŠ VI, ako ispunite OVE uslove!

Iako je na papiru ovaj član zakona rezervisan za one "priznate umetnike i sportiste koji predstavljaju rumunsku kulturu", čini se da u praksi ne morate biti toliko priznati, da biste se "okitili" pasošem EU
Objavljeno: 16:27h

Rumunija važi za zemlju koja ne daje lako državljanstva strancima, pa ni onim nacionalnim manjinama u okolini, zbog čega se, neke od njih i u Srbiji, već neko vreme žale. No, čini se da je jedna promena dovela do manje rigorozne politike ove zemlje kada je u pitanju "deljenje" pasoša.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tragom priče da sve više ljudi iz Istočne Srbije aplicira za državljanstvo Rumunije, proverili smo kakvi su to uslovi, iliti novi uslovi pokrenuli ovaj deo Srbije da traga za novim pasošem.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

U ambasadi Rumunije saznali smo da po novom članu zakona, svi strani državljani mogu slobodno konkurisati za državljanstvo ove zemlje ukoliko dokažu da na neki način promovišu rumunski jezik ili kulturu.

Iako je na papiru ovaj član zakona rezervisan za one "priznate umetnike i sportiste koji predstavljaju rumunsku kulturu", čini se da u praksi ne morate biti toliko priznati, da biste se "okitili" pasošem EU.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

O Rumuniji, kako su nam neformalno objasnili, možete da pišete u novinama, da je promovišete kroz neko kulturno-umetničko društvo i slično.

Pitali smo i da li je dovoljno da imam prebivalište u Istočnoj Srbiji, ili da mi je neko od predaka Rumun, ali nismo dobili potvrdan odgovor. Taj etnički princip dodele pasoša tamo još uvek nije zaživeo, iako se pojedini godinama bore za njih.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.