Ko i kako otkriva nove sojeve koronavirusa u Srbiji?
Laboratorija, Foto: Printscreen/RTS

PANDEMIJA

Ko i kako otkriva nove sojeve koronavirusa u Srbiji?

U Institut za mikrobiologiju i imunologiju stižu uzorci na kojima se ispituju varijante koronavirusa.

Objavljeno:

Kako je saopštila Svetska zdravstvena organizacija, prema preliminarnim podacima, omikron soj koronavirusa može da smanji efikasnost vakcina, ali je definitivno manje opasan od delte.

Još nema vesti o tome da je novi soj registrovan kod nas, a to bi prvi znali stručnjaci na Medicinskom fakuletetu.

U Institut za mikrobiologiju i imunologiju stižu uzorci na kojima se ispituju varijante koronavirusa.

Laboratorija
foto: Printscreen/RTS

Analize, koje preporučuju Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu bolesti, rade se ručno. Primenjuje se platforma koju su razvili Britanci.

"Uzorci u našu laboratoriju stižu iz cele Srbije. Ti uzorci se biraju na osnovu epidemioloških karakteristika, odnosno radi se o ljudima koji su doputovali iz regiona gde je prisutna određena varijanta virusa i imaju specifčne simptome", objašnjava profesorka Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Kada stignu u laboratoriju, uzorci se pripremaju i procedura traje do dva dana. Posle toga se stavljaju u posebnu mašinu i obrađuju najčešće 48 do 72 sata. Sledi analiza matematičkim modelima i uz pomoć odgovarajućih softvera, kojom se potvrđuje varijanta virusa i moguće mutacije. Svi rezultati prijavljuju se svetskoj bazi podataka.

Laboratorija
foto: Printscreen/RTS

"Radimo i dodatnu analizu, to je kao porodično stablo virusa, odakle su virusi potekli i kako su prisutni kod naših pacijentata", navodi doktorka Knežević.

Potvrđeno je i objavljeno da su na početku epidemije sojevi stizali iz Italije, Francuske, Engleske, Švajcarske. Kako su nam rekli, ovih dana u laboratoriju će stići nekoliko uzoraka od putnika koji su stigli na beogradski aerodrom.

U Institutu za mikrobiologiju i imunologiju dodaju da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se povećaju kapaciteti analiza i da se obezbedi dodatna oprema.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.