OTVORENA PRVA JAVNA KUHINJA ZA BEBE NA OVIM PROSTORIMA! Otkrivamo kako funkcioniše, podele 32 obroka ZA DAN (FOTO)
Javna kuhinja za bebe, Foto: EPA-EFE/JAWAD JALALI / privatna arhiva

BITKA ZA DOSTOJANSTVO

OTVORENA PRVA JAVNA KUHINJA ZA BEBE NA OVIM PROSTORIMA! Otkrivamo kako funkcioniše, podele 32 obroka ZA DAN (FOTO)

Udruženje "Obraduj nekoga" u planu ima otvaranje novih javnih kuhinja jer su tek nakon otvaranja ove u Bratuncu postali svesni potrebe za njima u našem društvu

Objavljeno:
Ana Petrović

Prva javna kuhinja za bebe u zemljama bivše Jugoslavije otvorena je 1. novembra u Bratuncu u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi nedaleko od granice sa Srbijom. Mesec dana nakon otvaranja, u kuhinji se dnevno podeli 32 obroka za bebe, a taj broj će se vremenom povećavati.

U ovom mestu pretežno živi srpsko stanovništvo, ali su vrata kuhinje otvorena za sve. Trenutni korisnici su bebe čiji roditelji nisu zaposleni, ili su radno nesposobni, bolesni, porodice koje imaju minimum primanja, i čija sredstva nisu dovoljna za sve potrebe bebe.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

O načinu na koji funkcioniše javna kuhinja za bebe, tome kako izgleda jedan obrok, kao i o budućim planovima, portal Espreso je razgovarao sa Aidom Sadiković Mehović, predsednicom Udruženja za pomoć i edukaciju "Obraduj nekoga".

- Ideja je nastala u drugoj godini pandemije, kada je usled ekonomskih posledica uzrokovanim COVID-19, broj porodica sa bebama koje traže od nas pomoć enormno porastao. Udruženje "Obraduj nekoga" od 2017. godine vodi projekat “Idemo na babine!” - svakodnevna pomoć socijalno ugroženim bebama širom zemlje. Upravo kao rezultat ovog projekta nastala je ideja o Baby javnoj kuhinji u nekom od gradova naše zemlje, gde bi korisnici mogli sami dolaziti po obrok i artikle za bebe, dok bi se naš terenski rad više fokusirao na daleka sela i pomoć bebama iz tih sela - objašnjava Aida.

Javna kuhinja za bebe
foto: Privatna arhiva

Zbog čega baš Bratunac? - Baby javnu kuhinju smo želeli otvoriti u nekom od gradova u koji često idemo, kako bismo u našim prostorijama osigurali ono što bebama treba, a mi se onda fokusirati na druge gradove i bebe koje nas u njima čekaju. S obzirom da je Bratunac i područje Srebrenice i pripadajućih sela regija koju smo vrlo često posećivali, i s obzirom da je u isto vreme izašao javni poziv Kabineta premijera KS za nevladin sektor i programe i projekte unapređivanja kvaliteta života stanovništva ove regije, odlučili smo da prva kuhinja bude u Bratuncu. Na javnom pozivu smo prošli kao najbolji projekat podržan sa milion i 600 hiljada dinara.

Dodaje da je misija njihovog Udruženja svedena u moto njihovog projekta - Neka beba bude više, neka gladnih bude manje!

Javna kuhinja za bebe
foto: Privatna arhiva

Za dan podele 32 obroka za bebe

- U projektnom planu Baby kuhinje predviđeno je da 30 roditelja/staratelja za svoje bebe dobija obrok svaki dan. Međutim, već u prvoj sedmici smo imali novoprijavljenih porodica koje žive u teškim uslovima. Sada, mesec dana kasnije, u kuhinji se svakodnevne dele 32 obroka za bebe, a imamo i 14 porodica iz dalekih sela koja pripadaju Milićima, Bratuncu i Srebrenici, a koje jednom mesečno dolaze po pakete za bebe - priča Aida za Espreso.

S obzirom na to da su u prvoj sedmici imali prijavljene nove bebe, veruju da će potreba za povećanjem beba korisnica u bliskoj budućnosti biti mnogo izraženija, i da će broj beba na listi čekanja biti sve veći.

Kako izgleda jedan obrok za bebe? - Bebe korisnice Baby kuhinje svaki dan dobijaju: litar mleka (za bebe starije od godinu dana) kašicu - 7 različitih ukusa za 7 dana u sedmici, ukuse smo pomno birali kako bi bebe imale što raznovrsniju hranu. Kašice su voćne i povrtne, u kombinaciji sa raznim žitaricama itd. Pored kašice, bebe dobijaju i palentu ili griz, čaj ili mleveni keks, keks i biskvite za bebe, zavisno od toga šta je taj dan na jelovniku. Bebe koje ne smeju da doje, a koje su mlađe od godinu dana dobijaju adaptiranu formulu. Vrednost jednog baby obroka je 6 KM. Pored toga, ukoliko imamo sponzora dana, sedmice ili meseca, bebama stavljamo uz obrok i tu donaciju (prvi mesec je to bilo čokoladno mleko koje smo dobili kao donaciju od jedne domaće mlekare).

Javna kuhinja za bebe
foto: Privatna arhiva

Udruženje "Obraduj nekoga" u planu ima otvaranje novih javnih kuhinja jer su, kako kaže, tek nakon otvaranja ove u Bratuncu postali svesni potrebe za njima u našem društvu.

- Iako smo znali da je potreba za baby kuhinjom u našem društvu velika, postali smo u potpunosti svesni tek kad smo je otvorili. I tek kad smo otvorili kuhinju u Bratuncu, postali smo svesni da mnogi gradovi imaju veliku potrebu za njom. Posebno kantoni i opštne u kojim nema dečijih dodataka, porodiljskih naknada itd. U prvom redu nam je otvaranje baby kuhinja u još nekim gradovima naše zemlje, a pored baby kuhinja tu su naši projekti koje uspešno vodimo već pet godina, “Idemo na babine!” , opremanje socijalno ugroženih trudnica sa svim što je potrebno nvorođenčetu, “Brinemo o odlikašima”- pomoć odličnim učenicima koji su u stanju socijalne potrebe, potom školska akcija opremanja školaraca iz malih ruralnih škola itd. Radićemo na poboljšanju postojećih projekata, kao i na novim projektima koji se tiču beba i dece, zaključuje Aida.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.