MISLE DA SU PAMETNI DA NE PLATE EDUKACIJU PA LJUDIMA NAPRAVE PAKAO: Dr Radenkov o botoksiranju putem JUTJUBA! FOTO
Dr Tanja Radenkov, Foto: Printscreen/ Instagram

vrše samoobuke

MISLE DA SU PAMETNI DA NE PLATE EDUKACIJU PA LJUDIMA NAPRAVE PAKAO: Dr Radenkov o botoksiranju putem JUTJUBA! FOTO

Sve je veći broj klipova na kojima nestručne osobe demonstrativno pokazuju kako se "aplicira" botoks, bez ikakve prethodne pripreme, dezinfekcije i ostalog

Objavljeno:

Slike unakaženih devojka i mladića zbog apliciranja nekvalitetnog botoksa nižu se Internetom, a kao da to nije dovoljno, nadrilekari koji su zaslužni za njihova stanja botoksiraju na Jutjubu!

Sve je veći broj klipova na kojima nestručne osobe demonstrativno pokazuju kako se "aplicira" botoks, bez ikakve prethodne pripreme, dezinfekcije i ostalog. A posledice roga su katastrofalne.

Kontaktirali smo doktorku Tanju Radenkov, specijalizanta plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije iz Eterna centra i od nje zatražili objašnjenje zbog čega se sve češće o estetskoj hirurgiji uči putem Jutjuba, ali i zašto je kineski botoks toliko "popularan" među takozvanim doktorima.

Kineski ilegalni botoks koristi se godinama unazad i došao je u Srbiju različitim "crnim" putevima, čak smo imali pre godinu dana i aferu gde su na granici uhvatili red pilića i red botoksa. Bilo je toga i ranije, ali sada ljudi žele brzu zaradu i pronašli su način da uvoze kineske i južnokorejske botokse koji se u njihovim zemljama koriste, dok u Evropi nisu registrovani. Kod nas, u Agenciji za lekove nisu dovoljno ispitani i mogu da nanesu neželjene efekte i komplikacije pacijentima. Obično su to različiti tipovi alergijskih reakcija.

1 / 2 Foto: Printscreen/Instagram

Opšte je poznato da kineski botoks izaziva žive rane na licu, ali pored vidljivih posledica, moguće su i brojne opasne bolesti koje mogu da se dobiju njegovim ubrizgavanjem. A pogotovo ako se "uči" putem Jutjuba i sličnih sajtova.

- Lekari trebaju da prođu regularne edukacije koje su akreditovane od Zdravstvenog saveta Srbije, ali očigledno pojedini misle da im je dovoljno da nauče sa jutjub klipova i još kupe ilegalni botoks, jer im je tako lakše. Misle da su dovoljno pametni da ne plate edukaciju i da se ne obrazuju, zatim pogledaju na Jutjubu, a potom uzmu neregistrovani i neispitani preparat i koriste ga. Tada usledi veliki broj neželjenih efekata i komplikacija, poput pada kapaka, različitih infekcija i alergijskih reakcija svih tipova, i nanošenja trajnih posledica pacijentima. I sve to kako bi brže i lakše zaradili. Preparati koje oni koriste su daleko jeftiniji od zvaničnih botoksa, odnosno Botulinum toksina koji su registrovani i nabavljaju se preko apotekarskih ustanova, a uz licencu i sertifikat o edukaciji, dodala je Radenkov.

Na naše pitanje da li zna nekog ko se bavi takvim "ilegalnim" stvarima i koristi kineski botoks, ukratko je odgovorila:

- To su uglavnom oni koji daju jako niske cene. Regularne cene botoksa za 3 regije se kreću od 250-300 evra u dinarskoj protivvrednosti. Sve što je daleko niže od toga vrlo je suspektno na neki lažni preparat, jer sigurno neće da rade u minusu. Jednostavno, to nije normalno, objasnila je doktorka za kraj.

(Espeso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.